De coalitiepartijen willen een plan voor stadspromotie opstellen. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / RUBEN OREEL
De coalitiepartijen willen een plan voor stadspromotie opstellen. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / RUBEN OREEL Foto: RUBEN OREEL

Coalitie wil twee extra boa's voor meer toezicht

VLISSINGEN - De Vlissingse coalitiepartijen presenteerden donderdag hun coalitieakkoord op hoofdlijnen. Hierin staat onder meer dat er om Vlissingen leefbaar te houden niet verder bezuinigd kan worden. De gemeenteraad besluit donderdag (21 juni) over het document.

DOOR BRITTA JANSSEN


De coalitie - Partij Souburg-Ritthem (PSR), Lokale Partij Vlissingen (LPV), 50PLUS Vlissingen, GroenLinks (GL) en Socialistische Partij (SP) - legde de raad een akkoord op hoofdlijnen voor, omdat ze de doelen in samenspraak wil invullen. Een rode draad in het akkoord is namelijk dat de gemeente meer vooraf wil communiceren met onder meer de inwoners en hen ook beter wil betrekken bij planvorming. “Dat is in lijn met de nieuwe Omgevingswet”, licht formateur Albert Vader (PSR) namens de coalitie toe. Tot maandag konden raadsleden reageren op het akkoord. Zo nodig past de coalitie het akkoord nog aan.

Bezuinigen

De coalitie wil 'problematische schulden voorkomen en oplossen'. Vlissingen staat als Artikel 12-gemeente onder financieel toezicht. Om Vlissingen leefbaar te houden acht de coalitie verder bezuinigen echter onmogelijk. “Er is een ondergrens, want we zijn al tot op het bot en zelfs in het bot gegaan. Dat is ook onze boodschap aan de Artikel 12-inspecteur.” Bijvoorbeeld de ambtelijke organisatie verder verkleinen staat volgens Vader haaks op de ontwikkelingen. Zo wordt er veel gebouwd en ondernemers moeten snel worden geholpen met hun plannen, anders kiezen ze wellicht voor een andere gemeente om zich te vestigen, stelt Vader. De coalitie wil het armoedebeleid niet verder versoberen. Wat sociale voorzieningen betreft zorgt de gemeente 'voor een vangnet, maar niet voor een hangmat'.

Niet verder bezuinigen betekent niet dat het leed geleden is, want de gevolgen van de al genomen maatregelen werken nog door. “Bijvoorbeeld bij verenigingen en met subsidieverlening gaan mensen de bezuinigingen de komende jaren nog echt merken.”

Nollebos

Waar de coalitievorming met het grote aantal partijen lang duurde, was het akkoord snel opgesteld, vindt Vader. Moeilijke dossiers waren er volgens hem niet. “Ook over het Nollebos werden we het eenvoudig eens.” De coalitie wil voor het Nollebos en Westduinpark een plan maken in overleg met inwoners en belanghebbenden.

Boa’s

De coalitie gaat voor twee extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) om toezicht te houden. Dat aantal stijgt dan van acht naar tien. “De extra boa’s zijn nodig vanwege de roep om handhaving vanuit de samenleving.” Nu zet de burgemeester de boa’s vraaggericht in. “Als er bijvoorbeeld onrust is in de Aagje Dekenstraat, gaan ze daarheen. Het vraaggericht werken blijft, maar wij willen dat boa’s ook wijkgericht werken, dan worden ze een bekend aanspreekpunt voor de inwoners.” Hun zichtbaardere aanwezigheid in de wijk moet ook preventief werken.

In het akkoord wordt voorgesteld de Spuikom te herijken. “We bepalen samen wat we met dat gebied willen. Moet het blijven zoals het is, met het groen en de parkeerplaatsen, of gaan we herinrichten? Er zijn ondernemers met ideeën, al is het nu relatief stil.”

Hoewel Vlissingen de hand op de knip moet houden, zijn er ook dromen, zoals de Karolingische Burg verfraaien, de armoedeval terugdringen en de entree van de parkeergarage aan de Spuistraat verbeteren. Voor sommige wensen kan de komende vier jaar slechts een lobby worden gestart, erkent Vader, maar met crowdfunding of burgerparticipatie is bijvoorbeeld de Karolingische Burg wel te verbeteren. “Een doorsteek richting het Oranjeplein maakt de burg al zichtbaarder.”

Als het akkoord donderdag wordt vastgesteld, volgt de installatie van de wethouders. De beoogd wethouders zijn Albert Vader (PSR), John de Jonge (LPV) en de parttime-wethouders Rens Reijnierse (50 PLUS), Els Verhage (GL) en Sem Stroosnijder (SP). [l]