De cover van het boek 'Face to Face'.
De cover van het boek 'Face to Face'. Foto: Privébezit

'Dit boek is als een goede curry: intens'

VLISSINGEN – Het tweede boek van de Vlissingse fotograaf Jacques Plouvier is vorige week gepresenteerd. Met 250 foto’s en begeleidende tekstjes vertelt Plouvier over zijn reizen door India, China en Vietnam.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Jacques Plouvier (70) heeft van zes reizen een fotoboek gemaakt. Hij is naar India, China en Vietnam geweest. “Ik ga graag naar landen waar het rafelig is”, zegt hij.

Armoede
In de Chinese provincie Yunnan trok de Vlissinger de bergen in om de bevolking te fotograferen. “Hoe hoger je in de bergen komt, hoe groter de armoede. De mensen daar lopen vaak nog in klederdracht.”

Curry
Face to Face is een fotoboek dat de kracht van mensen laat zien. Het is geen boek om op een willekeurige plek open te slaan, want de volgorde is belangrijk voor het verhaal. Plouvier schreef kleine tekstjes om het verhaal te ondersteunen. “In dit boek staat de mens meer centraal dan in mijn vorige boek. Het is intenser, zoals een curry die ingekookt veel complexere smaken bevat dan wanneer die niet is ingekookt.”


'Een kerkje lacht

niet terug'

Plouvier vindt het interessanter om mensen te fotograferen dan natuur en gebouwen. “Een kerkje lacht niet terug. Mensen zijn vaak aardig. Ze leven hun leventje, werken hard en zijn vaak erg gastvrij.”

Varkensslacht

Een reis door India, Vietnam of China maak je niet zomaar. Plouvier houdt van een goede voorbereiding. “Ik wil me tijdens de reis niet moeten bezighouden met waar ik die nacht zal slapen. Dat leidt me af van het fotograferen.”


'Voor mij is

de cirkel rond'

De voorbereiding belet het avontuur allerminst. Plouvier beleefde verrassende avonturen, zoals een varkensslacht, een ‘misverstand’ met de lokale politie en verschillende bruiloften.

Contacten

Maar de contacten zijn voor Plouvier het belangrijkste. “Ik ben zelfs op één van mijn reizen een oude bekende tegengekomen, iemand die ik op een eerdere reis al had ontmoet. We mochten gelijk weer bij hem komen eten. Het was leuk om elkaar weer te treffen.”

Uitgesteld

De laatste trip bracht Jacques Plouvier naar het zuiden van India. “De reis is een onvergetelijke ervaring, want hij was twee jaar daarvoor al uitgesteld omdat ik blaaskanker kreeg.” Na een zware operatie en een verblijf in het Kanker Instituut van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam besloot de Vlissinger iets terug te doen voor de uroloog, staf en het verplegend personeel dat hem heeft bijgestaan. “Ik heb mijn blaaskanker-ervaring in een intiem verslag opgeschreven. Dat is terug te vinden achterin het boek. Ik vind dat dat erbij hoort, want mijn gezondheid is ook van invloed geweest.”

Cirkel
Medio oktober opent het ‘Oncologisch Patiënten Centrum’ in Rotterdam. De foto’s van Plouvier komen daar aan de wanden te hangen. Ook zijn boek Face to Face daar straks te vinden. “Voor mij is de cirkel rond. Ik ben dankbaar dat ik dit heb kunnen doen.”

Meer informatie

Face to Face is te koop in boekhandel ’t Spui in Vlissingen en bij de fotograaf zelf, via het e-mailadres jplouvier@zeelandnet.nl.
In de Vlissingse boekwinkel heeft Plouvier zijn tweede boek ook gepresenteerd. 'Bijna iedereen in Vlissingen en omstreken kent Jacques Plouvier, van de mooie schoenenwinkels vroeger en ook als fotograaf', aldus 't Spui. 'Wie de foto's bekijkt, komt tot het besef dat we allemaal mensen zijn waar dan ook op aarde.' [l]

Jacques Plouvier aan het fotograferen op een marktje in het Chinese Yunnan.