Blijft de Piek dan toch open? Een groep vrijwilligers hoopt van wel. FOTO JEROEN VAN OPSTAL
Blijft de Piek dan toch open? Een groep vrijwilligers hoopt van wel. FOTO JEROEN VAN OPSTAL Foto: Jeroen van Opstal

Vrijwilligers willen in gat van De Piek springen

VLISSINGEN - Een groep vrijwilligers wil poppodium De Piek behouden, los van de Cultuurwerf die het tot en met volgende week exploiteert. De vrijwilligers hebben een band met het podium in de Hellebardierstraat en kunnen het niet verkroppen dat de huiskamer van de Vlissingse muzikanten zou verdwijnen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Cultuurwerf heeft begin juni gezegd te stoppen met de exploitatie, nadat de gemeente Vlissingen het reddingsplan naast zich neerlegde. De Artikel 12-gemeente geeft vanwege de bezuinigingen geen subsidie meer voor exploitatie van De Piek, alleen nog voor de festivals van de Cultuurwerf. Het gebouw is door een toezegging van de gemeente nog wel een jaar in handen van de organisatie. “En in dat gat willen wij springen”, zegt Kevin van Gorkom, één van de vrijwilligers en frontman van band De Hobbyisten. “We willen gewoon niet dat het podium sluit. Zo simpel is het.” Vanaf september wil de groep in De Piek concerten programmeren, jamsessies houden, exposities organiseren en andere activiteiten ontplooien. “Het moet een plek zijn waar uiteenlopende muzikale genres in wisselwerking treden met andere artistieke uitingsvormen”, schrijven ze op hun Facebook-pagina. “We zijn een gemêleerde groep, van jong tot oud, van muzikant tot bezoeker”, vult Van Gorkom aan. De vrijwilligers zijn in gesprek met zowel de gemeente als de Cultuurwerf over de maanden na de zomervakantie. “We willen in eerste instantie De Piek komend jaar openhouden. In dat jaar moeten we ons zien te bewijzen en werken aan een plan voor de toekomst. Geef ons daarvoor de ruimte, is wat wij nu vragen.”

Van Gorkom, Henk Postma, Luana Goetheer, Wybe de Haan, Anne van Helteren, Ellen Gellman, Mau Olree, Marc Machielse, Stefan Steutel, Brian van Elsen en Erik van der Meer hebben op Facebook een oproep gedaan of mensen zich willen aansluiten. “Wij willen het allemaal zelf doen”, zegt de eerste. “Dat scheelt in de kosten. We willen op een andere manier te werk gaan en geld zoeken om activiteiten te organiseren. We gaan fondsen aanschrijven, die hierin willen investeren. Dit is geen businessmodel, maar een model van liefhebbers.”

Verhuizing

Als De Piek in zijn huidige vorm wil blijven bestaan zou er sowieso iets gebeuren aan het gebouw. Van Gorkom sluit niet uit dat het podium naar een andere locatie verhuist, zolang het maar een podium blijft. “Soms zeggen mensen dat je in een café hetzelfde kunt doen als in De Piek, maar dat is niet waar. Je hebt zo’n creatieve vrijplaats nodig. Daar zie je voor het eerst een bandje, kun je naar DJ-concert en maak je zelf voor het eerst muziek op een podium met licht en geluid. Het is toch anders. Zo’n podium heeft waarde voor een stad. De Piek is wat Vlissingen voor mij zo leuk maakt.”

Van Gorkom acht de kans groot dat ook komend seizoen De Piek is geopend. “Op een paar praktische zaken na staan alle seinen al op groen. Ik schat de kans in op 95 procent. We willen laten zien dat het op een andere manier kan en dat we dit voor elkaar kunnen krijgen.” De laatste activiteit die de Cultuurwerf in De Piek organiseert is Nachtstroom, op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli tijdens Festival Onderstroom.[l]