Kees van Eersel
Kees van Eersel Foto: van Eersel

Start van zomerorgelconcerten

VLISSINGEN - Het eerste concert in de serie zomerorgelconcerten in de Sint Jacobskerk van Vlissingen wordt op vrijdag 6 juli gegeven door Kees van Eersel uit Kloetinge. Kees van Eersel is een bekend organist uit Zeeland, en was als musicus verbonden aan de Grote Kerk van Goes. Het concert begint om 12 uur en is gratis toegankelijk. Beide orgels van de kerk zullen worden bespeeld, met muziek van Bach, Russell, Archer en de concertgever.

Hoogste onderscheiding
Kees van Eersel (* 1944, Vlaardingen) ontving in de zestiger jaren een breed geschakeerde opleiding aan de conservatoria van Rotterdam (hoofdvak orgel - bij Piet van den Kerkhoff, George Stam en André Verwoerd bij wie hij in 1971 de Prijs van Uitnemendheid behaalde. In 1969 studeerde hij aan de Schola Cantorum te Parijs bij Jean Langlais en behaalde aldaar de Prix de Virtuosité met de hoogste onderscheiding.
In 1975/76 studeerde hij kerkmuziek in Utrecht. Tevens studeerde hij toen beiaard aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort en werd stadsbeiaardier van Veere en Zierikzee. In 1974 werd hij benoemd als cantor-organist van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes waar hij de Maria Magdalencantorij oprichtte en een aantal jaren later ook het Zeeuws Vocaal Ensemble, een kamerkoor waarvoor hij een groot aantal composities schreef.

Prijzen en onderscheidingen
Kees van Eersel concerteerde in vele landen en behaalde diverse prijzen en onderscheidingen op de internationale orgelconcoursen van Brugge, Arnhem, St.Albans, Innsbruck, Linz. Van zijn spel verschenen gr. platen, cd’s en dvd’s. In 1992 publiceerde hij een methode “Koraalimprovisatie”. Meer info op zijn site: www.keesvaneersel.nl [l]