Tijdens de eerste editie van de Auris Wijzer Week zijn er veel cursussen en workshops. FOTO PETER STRATING
Tijdens de eerste editie van de Auris Wijzer Week zijn er veel cursussen en workshops. FOTO PETER STRATING Foto: Peter Strating

'We zoeken nadrukkelijk de verbinding'

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Koninklijke Auris Groep, een organisatie die onderwijs, begeleiding en zorg biedt aan kinderen, jongeren en en volwassenen met gehoor-, spraak- en taalmoeilijkheden, zit verspreid over het hele land. Zeeland en West-Brabant zijn echter de eerste locaties waar deze week wordt georganiseerd. “Je kunt het zien als een try-out, maar als het bevalt, kunnen we het misschien vaker gaan doen”, zegt Marleen Kösters. Zij heeft met Henny Sheilds en een paar collega’s de Auris Wijzer Week opgezet.

Laagdrempelig

De week is een project van de onderwijs- én de zorgafdeling van Auris. Alle onderdelen en vestigingen in Goes en Bergen op Zoom doen mee. “We zoeken nadrukkelijk de verbinding met andere scholen, organisaties, professionals, begeleiders en zeker ook met ouders en leerlingen”, legt Sheilds uit. “We zetten de deuren open van onze locaties in Goes en Bergen op Zoom. We denken dat we zo op een laagdrempelige manier onze kennis kunnen delen. Natuurlijk hopen we dat zij dat ook met ons doen, zodat we samen de beste begeleiding aan de kinderen kunnen bieden.”

Algemeen

Auris geeft hulp aan iedereen die moeite heeft met horen, spreken of taal. De medewerkers doen dat niet alleen. Tijdens de week kunnen betrokkenen hun ervaringen met elkaar delen, ook de ouders en kinderen zelf. “Een deel van onze kinderen zit in het regulier onderwijs, soms als enige op een school. De ene zit in Vrouwenpolder, de ander in Terneuzen en weer een ander in Goes”, vertelt Kösters. “Ze zien elkaar nooit. Ouders en kinderen hebben echter wel de behoefte om hun ervaringen te delen. Tijdens deze week kunnen ze dat doen.”

Pedagoog

Op dinsdag en donderdag zijn er lezingen en workshops voor professionals. “Het is een mooi programma waar veel expertise is te brengen en halen”, aldus Sheilds. De woensdag is nadrukkelijk bedoeld voor ouders en kinderen. “We zoeken nadrukkelijk de verbinding met iedereen.” De week wordt geopend met een lezing van Pedro de Bruyckere. Hij is onderzoeker en pedagoog aan de universiteit in Gent en gespecialiseerd in jongeren en de populaire cultuur. “Hij weet erg veel over het onderwijs en de zorg”, zegt Kösters. “Iedereen is welkom”, herhaalt Sheilds. Het programma is te vinden op www.auriswijzerweek.nl. Via deze site kunnen professionals, vrijwilligers, ouders en kinderen zich aanmelden.[l]