Een illustratie van Frans Naerebout, gemaakt door Arthur Scheijde. ILLUSTRATIE ARTHUR SCHEIJDE
Een illustratie van Frans Naerebout, gemaakt door Arthur Scheijde. ILLUSTRATIE ARTHUR SCHEIJDE Foto: Arthur Scheijde

'Op een leuke manier laten zien wie deze held is'

VLISSINGEN - Een gewone man, met een bijzonder integer karakter en buitengewoon veel lef. Zo omschrijft Arthur Scheijde mensenredder Frans Naerebout. Scheijde, een verre nazaat van de beroemde Vlissinger, heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de expositie in het Muzeeum over de held. Wethouder Rens Reijnierse van de gemeente Vlissingen opende de expositie vrijdag, samen met kinderdirecteur Bo Hoogesteger.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Coördinator collectie Pol Verbeeck heeft eerder met Arthur Scheijde samengewerkt voor de succesvolle tentoonstelling over de Slag bij Chatham. “We raakten toen in gesprek over Frans Naerebout, ook omdat het dit jaar 200 jaar is geleden dat hij is gestorven”, vertelt Verbeeck.
Daarnaast heeft de Frans Naereboutschool in Vlissingen een schoolabonnement op het Muzeeum. Achtstegroeper Bo Hoogesteger is de eerste kinderdirecteur van de instelling. De opening van de tentoonstelling is haar laatste taak in die functie.

Verleden
Na de zomer gaat ze naar de middelbare school en wordt er een nieuwe kinderdirecteur gekozen. “Er was dus voldoende aanleiding om aandacht te besteden aan Naerebout”, zegt Karen Kroese van het Muzeeum. “Er is best al aardig wat over hem te zien in onze vaste collectie, maar het leek ons leuk iets extra’s te doen, vooral voor kinderen. We wilden op een aantrekkelijke manier laten zien wie deze held is”, aldus Verbeeck. “En het verleden met het heden verbinden”, vult Kroese aan. Er is met mooie afbeeldingen namelijk ook aandacht voor het loodswezen (Naerebout was jarenlang loods) en het werk van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

'Het kan ook tot iets moois leiden'

Beide organisaties zien de Vlissinger als een voorbeeld. “Naerebout negeerde een bevel van de VOC en redde daardoor tientallen mensen. Zo zie je dat burgerlijke ongehoorzaamheid af en toe ook tot iets moois kan leiden.”

Schilderij
Scheijde is naast amateurhistoricus illustrator. Hij maakte speciaal voor de tentoonstelling een strip over het leven van Naerebout. Daarin komt natuurlijk voorbij dat hij, zijn broer Jacob en enkele andere vissers in juli 1779 maar liefst 87 van de 100 opvarenden redden van VOC-schip De Woestduyn. De redders kregen daarvoor een oorkonde. De toekenning daarvan is te zien op de tentoonstelling en een beloning van 1800 gulden. Ook hangt het enige bekende schilderij van De Woestduyn in de zaal. Scheijde schenkt in de strip echter ook aandacht aan het veel minder bekende verhaal van Naerebout dat hij als loods een door Luxemburgers veroverd schip stiekem naar Engeland in plaats van Frankrijk leidt, alwaar de piraten worden gearresteerd. Enkele van de illustraties uit de strip hangen groot in de zaal. Bovendien draait er een tekenfilm over de held, gemaakt door Scheijde. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet in het Muzeeum. Als ze alle vragen beantwoorden ligt de strip voor ze klaar. Ook staat er een door Scheijde gemaakt spel midden in de expositieruimte.

Educatie
De tentoonstelling over Naerebout ligt in lijn met die over de Slag bij Chatham die vorig jaar was te zien. De insteek zegt iets over de nieuwe aanpak van het Muzeeum. “We richten ons steeds meer op educatie, omdat we dat belangrijk vinden en het goed is kinderen iets bij te brengen”, aldus Verbeeck. De koerswijziging heeft het Muzeeum vooralsnog geen windeieren gelegd. Waar er in 2017 in totaal 2100 kinderen naar de Nieuwendijk kwamen, veel meer dan het jaar daarvoor, kwamen er alleen dit jaar al 1600.
De tentoonstelling ‘Frans Naerebout, loods en mensenredder’ is te zien tot en met 31 oktober. Meer informatie op de website www.muzeeum.nl.[l]