Begin 2020 begint de bouw van nieuw Ravesteijnplein

VLISSINGEN - Eind van dit jaar moet duidelijk zijn hoe het Ravesteijnplein er in de toekomst komt uit te zien. Duidelijk is dat de huizen worden vernieuwd, dat het er minder worden, maar dat het karakteristieke uiterlijk van het plein niet verloren gaat.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vrijdag hebben burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen en directeur Robert de Ridder van woningcorporatie l’escaut hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling. De gemeente en l’escaut hebben afspraken gemaakt over de woningbouw, de kwaliteit, de vermindering van het aantal huizen en het openbaar gebied. Er staan nu 183 woningen aan het plein, die niet meer aan de huidige eisen voldoen. Ze worden dan ook allemaal gesloopt. Er komen er tussen de 125 en 127 woningen voor terug, die energiezuinig en toekomstbestendig zijn. Van het totale aantal zijn ongeveer twintig koopwoningen. De structuur van het plein moet hetzelfde blijven. Er komt dus een binnen- en buitenring. De monumentencommissie heeft al zijn fiat gegeven voor het ontwerp. Ook de gemeenteraad is akkoord gegaan met het plan.

De gemeente geeft binnenkort de sloopvergunning af voor de woningen. Eerst moeten echter alle bewoners zijn verhuisd naar een andere woning. 53 huizen staan al leeg. “Samen met l’escaut passen we goed op dat het gebied niet verrommeld nu er steeds minder mensen wonen”, zei wethouder Sem Stroosnijder van de gemeente Vlissingen eerder. “Maar hoe eerder iedereen weg is, hoe beter.” Net als de verhuizing van de mensen vindt de sloop in fasen plaats.

Paradepaardje

Het nieuwe Ravesteijnplein moet één van de paradepaardjes worden van het Middengebied waaraan l’escaut de afgelopen vijftien jaar heeft gewerkt. De gemeente denkt dat begin volgend jaar kan worden begonnen met de sloop en een jaar later met de nieuwbouw.[l]