Bijen zijn onder meer van waarde voor fruittelers.
Bijen zijn onder meer van waarde voor fruittelers. Foto:

Zeeland wil bij-vriendelijkste provincie worden

VLISSINGEN - Omdat het slecht gaat met de bijenstand hebben verschillende partijen de Zeeuwse bijenstrategie ondertekend. Met de uitvoering hiervan wil Zeeland de bij-vriendelijkste provincie van Nederland worden.

DOOR BRITTA JANSSEN

Wereldwijd wordt het voortbestaan van zowel de wilde bij als honingbij bedreigd. 'Bijenpopulaties lopen terug in diversiteit en hoeveelheid', laat de provincie Zeeland vrijdag in een persbericht weten. Daarom heeft ze samen met verschillende andere organisaties haar handtekening gezet onder de strategie.


Tuin
Er liggen allerlei redenen ten grondslag aan het feit dat er steeds minder bijen zijn. Sommige oorzaken zijn volgens de provincie omvangrijk, zoals de wereldwijde klimaatopwarming, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw en de neerslag van stikstof.

'Boerenerven

worden groener'

Andere oorzaken zijn volgens Zeeland bijvoorbeeld het stijgende gebruik van stenen in tuinen en het verdwijnen van bloemensoorten door ondeskundig maaiwerk in bermen. Daarom worden tuinbezitters opgeroepen hun tuinen niet vol te leggen met tegels, maar ook voor groen en bloemen te kiezen.

Betekenis
Bijen hebben een grote economische en ecologische betekenis, bijvoorbeeld voor de Zeeuwse groente- en fruittelers.

'Geen tegels, maar

bloemen in de tuin'

Daarom ondertekenden de ZLTO (Zeeuwse Land- en Tuinbouw Organisatie), stichting Landschapsbeheer Zeeland, Natuurmonumenten, Poldernatuur Zeeland, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, stichting Het Zeeuwse Landschap en de provincie Zeeland samen de Zeeuwse bijenstrategie. Zij hopen dat nog meer partijen zich aansluiten bij het initiatief.

Stabiel
Met hun handtekening onder de bijenstrategie verbinden de partijen zich met allerlei maatregelen aan het doel van de strategie: de organisaties streven ernaar om in 2030 een stabiele of liefst positieve populatietrend te hebben ontwikkeld voor alle soorten bijen. Om dit te bereiken gaat Poldernatuur Zeeland bijvoorbeeld aan de slag met het inzaaien van akkerranden met een zaadmengsel dat beter is voor bijen. De Bijenhoudersvereniging gaat meer voorlichting geven op scholen en de ZLTO voert een project uit om boerenerven groener in te richten, zodat de bij hiervan profiteert.

Financieel

De provincie Zeeland gaat projecten die bijdragen aan de uitvoering van de strategie (financieel) ondersteunen, maar ook zelf actie ondernemen. Bijvoorbeeld met meer ecologisch bermbeheer langs de provinciale wegen. [l]