Afbeelding
Foto: Ruben Oreel

Provincie: 'Vervuilde grond kazerne niet verzwegen'

VLISSINGEN - In 2012 was volgens het ministerie van Defensie en de provincie Zeeland al bekend bij belanghebbenden, zoals de Tweede Kamer, dat de grond voor de marinierskazerne in Vlissingen vervuild is.


DOOR BRITTA JANSSEN

Dat melden ministerie en provincie na het nieuws vorige week dinsdag dat de grond ernstig vervuild is en hierover gezwegen zou zijn. Actualiteitenprogramma Een Vandaag en Follow the Money, platform voor onderzoeksjournalistiek, stellen dat Defensie en de provincie al jaren achterhouden dat de grond zware metalen, giftige stoffen en asbest bevat. Ministerie en provincie weerspreken dit. In 2012, toen de keuze op Vlissingen viel als nieuwe locatie voor de kazerne, was al bekend dat de bodem van het terrein bij de buitenhaven verontreinigd is. 'Ook bij de Tweede Kamer', reageert gedeputeerde Carla Schönknecht.
Het terrein bestaat volgens Zeeland grotendeels uit landbouwgrond zonder vervuiling. 'De verontreiniging betreft enkele voormalige stortplaatsen en een voormalig woonwagenpark. Uit openbare onderzoeken die sinds 2012 verschenen, blijkt de verontreiniging ongevaarlijk voor de volksgezondheid.' Er zijn geen belemmeringen om een kazerne te bouwen, schrijft Defensie op haar website. Voordat de eerste spade voor de kazerne de grond in gaat, wordt de bodem volgens de twee overheden gesaneerd door afdekking of afgraving. Het gaat om 3 van de 70 hectare terrein, aldus Defensie. Met de schoonmaak zegt het ministerie te voldoen aan de wetgeving. 'Straks ligt er een schoon en veilig terrein', stelt Schönknecht. [l]