Frank Wiemans en Cees Verstraate samen met een CF-mascotte bij hun oldtimers. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Frank Wiemans en Cees Verstraate samen met een CF-mascotte bij hun oldtimers. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'Zoveel mogelijk mensen een ritje laten maken'

RITTHEM – Op Boulevard Bankert in Vlissingen vindt er zaterdag 18 augustus een oldtimerdag plaats. Bezoekers kunnen dan tegen betaling meerijden met een oldtimer. De opbrengst van de dag komt ten goede aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS).

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Frank Wiemans liep al langere tijd rond met het idee een actie te organiseren voor NCFS. Zijn twee dochters kampen beiden met de taaislijmziekte. Vivian (41) noemt zichzelf een gezonde CF’er. “Ik heb nog 65 procent longcapaciteit en een verminderde conditie ten opzichte van gezonde mensen, maar voor een CF’er is dat niet slecht. Mijn zus Gaby en ik hebben het geluk gehad dat we op jonge leeftijd al de juiste diagnose hebben gekregen en werden behandeld. De ziekte wordt helaas nog steeds niet altijd herkend door artsen.”
De klachten lijken op die van astma, maar de ziekte heeft een andere oorzaak en ander verloop. Bij CF is het slijm in het lichaam taai. In de longen zorgt dit voor een moeizame zuurstofopname. Luchtweginfecties komen daardoor vaak voor. “Deze winter ben ik drie maanden ziek geweest door een dubbele longontsteking,” vertelt Vivian.
Nu gaat het weer relatief goed met haar. “Ik kan weer paardrijden wat ik heel fijn vind om te doen. Het helpt ook om het slijm in mijn longen los te maken, dus paardrijden is ook nog eens goed voor mijn gezondheid.”

Medicijn
Hoewel er sinds korte tijd een medicijn op de markt is dat veel CF’ers kan helpen, kunnen lang niet alle patiënten geholpen worden met Orkambi. “Er is nog steeds veel geld nodig voor onderzoek,” stelt Frank, “dus daar wil ik wat voor doen.”
Met Cees Verstraate heeft hij de oldtimerdag op Boulevard Bankert georganiseerd. De mannen kennen elkaar via de MG Car Club. De MG-liefhebbers rijden graag rond in hun open oldtimer en willen dit plezier delen graag met anderen delen. “We willen zoveel mogelijk mensen een ritje laten maken in een oldtimer. We verwachten dat zo’n 30 oldtimers komen. In sommige auto’s kan één iemand meerijden, in andere meerdere,” vertelt Cees. Het rondje door Vlissingen duurt ongeveer een kwartier. “We hebben bewust voor een kleine route gekozen, zodat veel mensen een ritje kunnen maken. Naast de MG’s komen ook andere merken en er komt een antieke legertruck, hierin kunnen meerdere mensen tegelijk een ritje maken.” Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar en kosten vijf euro. “Als iemand meer wil doneren is dat natuurlijk heel welkom. Alles wat we ophalen komt ten goede aan NCFS.”[l]