Rescue Vlissingen trekt steevast vele bezoekers. ARCHIEFFOTO MERIJN SITSEN
Rescue Vlissingen trekt steevast vele bezoekers. ARCHIEFFOTO MERIJN SITSEN Foto: Merijn Sitsen

Rescue belooft weer spectaculair te worden

VLISSINGEN – Woensdag 15 augustus is het weer zo ver. Dan vindt het grote, tweejaarlijkse reddingsevenement Rescue Vlissingen weer plaats op de boulevard en het strand. Het publiek kan kijken én doen. Zo kunnen bezoekers plaatsnemen in de cockpit van een F16 en een Chinook-helikopter in actie zien.

DOOR PETER URBANUS

Bij de laatste editie bezochten maar liefst zo’n 80.000 mensen Rescue Vlissingen. Het programma voor de nieuwe jaargang staat alweer in de steigers. Om 12.00 uur begint het evenement dat de wereld van hulpverleners en hulpverleningsorganisaties laat zien.

Spektakel
De organisatie van Rescue Vlissingen gaat voor een dag vol spektakel, vertelt woordvoerder Dennis Castel. “Er is in elk geval extreem veel te doen dit jaar. De nadruk ligt meer dan tijdens voorgaande edities op zelf doen en zelf ervaren, vooral ook voor kinderen.”


'Flink moeten
lobbyen'

Nieuw is ook dat er een echte F16-straaljager op het Defensieplein aan de boulevard komt te staan. Bezoekers mogen in de cockpit plaatsnemen. Daarnaast wordt er een multidisciplinaire demonstratie gehouden, waarbij een groot ongeluk wordt gesimuleerd. Dit jaar ligt er zogenaamd een touringcar die op z’n kant, waarbij meerdere passagiers uit de bus moeten worden gered door politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel.

Chinook

Er staat ook een demonstratie met een Chinook-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht op het programma. De CH-47 is een middelzware transporthelikopter en uitermate geschikt voor het snel vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens, proviand en andere voorraden. De helikopter verzorgt een blusdemonstratie met een zogeheten bambi bucket, waarin zo’n tienduizend liter water kan worden meegenomen. Deze blusmethode wordt toegepast bij natuurbranden. Daarbij werkt het ministerie van Defensie samen met civiele instanties.

Tijdens Rescue Vlissingen is deze demonstratie nog nooit vertoond. De organisatie heeft lang moeten lobbyen om deze bijzondere demonstratie aan het programma te mogen toevoegen. “Het laat bezoekers zien wat de Koninklijke Luchtmacht allemaal kan.”

Italiaanse politie

Het ministerie van Defensie is verder aanwezig met een klimtoren en diverse simulators. Ook worden er reanimatie-clinics gehouden. Voor kinderen zijn er een brandblusspel en andere leerzame en spannende activiteiten.


'Supersnelle sportwagen voor orgaantransport'

De verkeerspolitie uit de Italiaanse stad Bologna was er in 2016 al eens bij tijdens Rescue Vlissingen met een supersnelle Lamborghini-sportwagen. Dit jaar zijn de Italianen weer van de partij, met de opvolger van die sportwagen. Die wordt ingezet bij bloed- en orgaantransport. Dit voertuig is uitgerust met optische signalen, een snelheidscamera, communicatiemiddelen, defibrillator en een speciale koelkast voor bloed- en orgaantransport. Naast het politiekorps in Bologna beschikt ook het korps in Rome over deze supercar.

Historische reddingsboot

Behalve deelnemers uit België, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië is dit jaar ook de Swedish Society for Sea Rescue aanwezig bij Rescue Vlissingen. Deze hulpverleningsorganisatie neemt de historische reddingsboot Wilhelm R. Lundgren uit 1920 mee.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.rescuevlissingen.nl.