Minister reikt prijs uit aan filmicoon op Film by the Sea

VLISSINGEN - Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen komt naar Film by the Sea. In Vlissingen overhandigt zij de Lifetime Achievement Award aan Sophia Loren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het filmicoon krijgt de prijs op zondag 9 september. De Italiaanse actrice is bekend van films zoals 'La Ciociara', waarvoor ze in 1962 een Oscar kreeg, en klassiekers als 'Una giornata particolare' en 'A Countess from Hong Kong'.

Eerder op de dag opent de minister het eerbetoon van Film by the Sea aan Ingmar Bergman. Ingrid van Engelshoven introduceert de film ‘Bergman: A year in the life’, een portret van de in 2007 overleden regisseur. De film richt zich op 1957, het jaar waarin de Zweed doorbrak. Regisseur Jane Magnusson heeft meer dan 50 interviews gemaakt over Bergman. Daaruit blijkt dat de kunstenaar een man met gebreken was.

Magnusson komt ook naar Vlissingen. Zij wordt na afloop geïnterviewd door schrijfster en filosoof Stine Jensen. Naast de documentaire zijn er tijdens Film by the Sea klassiekers van Bergman te zien en zes korte films van Zweedse filmmakers, die zijn geïnspireerd op het leven en werk van de regisseur. Bergman-films zoals ‘The Seventh Seal’, ‘Autumn Sonate’ en ‘Wild Strawberries’ worden tijdens het filmfestival geïntroduceerd door schrijvers, theatermakers en regisseurs.

Jubileum

De 20e editie van Film by the Sea vindt plaats van vrijdag 7 tot en met zondag 16 september in bioscoopcomplex Cinecity in Vlissingen. Het is de laatste keer dat Leo Hannewijk aan het roer staat van het evenement dat elk jaar ongeveer 50.000 bezoekers trekt.

Naast de prijs voor Loren en het eerbetoon aan Bergman is er onder meer een filmboekenbal en een aflevering van 'Nazomergasten'. Aan de hand van filmfragmenten interviewt Adriaan van Dis Hannewijk over de twintig jaar Film by the Sea. Meer op www.filmbythesea.nl.[l]