Angélique Duijndam is opgestapt uit de PvdA-fractie en laat Frances Oreel (linksonder) alleen achter. FOTO'S EDUARDUS LEE
Angélique Duijndam is opgestapt uit de PvdA-fractie en laat Frances Oreel (linksonder) alleen achter. FOTO'S EDUARDUS LEE Foto: Eduardus Lee

Opstappen PvdA-raadslid wekt verbazing

VLISSINGEN - Angélique Duijndam vindt dat ze geen eerlijke kans heeft gekregen in de PvdA-fractie. Het gemeenteraadslid besloot vorige week uit de fractie te stappen en alleen als Lijst Duijndam verder te gaan. Het was een stap die veel verbazing wekte, bij collega-raadsleden, maar vooral bij haar oud-fractiegenoot Frances Oreel. “Het kwam als een totale verrassing.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

De fractievoorzitter en andere PvdA’ers hadden haar dan ook meteen na haar mail over haar vertrek van begin vorige week proberen te bereiken. Angélique Duijndam was echter even uit de lucht.

Woensdag kwam ze zelf met een persverklaring via de mail, omdat ze zich realiseerde ‘dat mijn vertrek en de continuering van mijn raadslidmaatschap voor Lijst Duijndam vragen oproept’.

Bescherming

Duijndam zei in die verklaring dat ze ‘geen eerlijke kans’ heeft gekregen om te doen wat ze aan haar kiezers had beloofd. “Ter bescherming en begrenzing van mijn persoon en mijn waarden en tevens in het belang van Vlissingen was het voor mij noodzakelijk deze stap te nemen.”

'Jammer voor het aanzien van de politiek'

Op heel veel begrip leek Duijndam niet te kunnen rekenen. Een aantal collega-raadsleden beantwoordde haar mail vooral met opmerkingen als ‘jammer voor het aanzien van de Vlissingse politiek’ en ‘of dit nu de juiste beslissing is voor de PvdA en de gemeente Vlissingen?’

Lidmaatschap

PvdA-fractievoorzitter Frances Oreel zei totaal verrast te zijn door de stap van haar enige fractiegenoot in de gemeenteraad. Ze kon zich niet herkennen in de opmerking dat het lidmaatschap van de PvdA niet had voldaan aan haar verwachtingen. “Alles wat ik weet, is de mail die ze naar iedereen heeft gestuurd. Ze heeft het nooit aangekaart bij mij of anderen. Vorige week hebben we nog met elkaar gezeten en van gedachten gewisseld. Dat was een hele leuke bijeenkomst”, zei Oreel vorige week. “Ik ken haar sowieso als een heel enthousiast persoon.”

Oreel was verontwaardigd over Duijndam’s beslissing om zelfstandig verder te gaan. Ze wees op de 165 stemmen die Duijndam kreeg als nummer twee op de kieslijst van de PvdA. “Dat is lang niet genoeg voor een zetel. Dan moet je er zo’n 500 meer hebben. Dat aantal stemmen wordt nu niet beantwoord. Dat vind ik niet kunnen, niet netjes zelfs.”

Oreel realiseerde zich echter goed dat er weinig aan is te doen, omdat het wettelijk is toegestaan wat Duijndam heeft gedaan. Het tijdstip stoorde Oreel ook. De gemeenteraadsverkiezingen waren in maart. “We zijn net begonnen”, aldus Oreel. “Als er iets zou mankeren had je het bespreekbaar kunnen maken. Daar heeft ze geen energie in gestoken.” Als Lijst Duijndam denkt de opgestapte sociaal-democraat ‘meer van betekenis te kunnen zijn voor mijn kiezers en de overige bewoners van de gemeente Vlissingen’. Ze wil zich vooral richten op het sociaal domein, jongeren en het wijkgericht werken. Oreel moet het zien. “Dit is gewoon kiezersbedrog. Het is niet goed voor de PvdA, maar zeker ook niet voor de gemeente Vlissingen.”

Door het afsplitsen van Duijndam heeft de PvdA nog maar één zetel in de gemeenteraad van Vlissingen.[l]

Afbeelding