Middelburgers Marco Doeleman (rechts) en Sidney Schutte in 'hun' Café Cliché. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Middelburgers Marco Doeleman (rechts) en Sidney Schutte in 'hun' Café Cliché. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Zeeuwen openen restaurant in Amsterdam

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Sidney Schutte (42) en Marco Doeleman (46) kennen elkaar al bijna 30 jaar. De eerste kennismaking vond rond 1990 plaats in de Zeeuwse horecawereld. Beide heren zijn altijd werkzaam gebleven in de sector.

Doeleman vooral in Zeeland, onder meer als mede-eigenaar en uitbater van Restaurant Vrouwe in den Polder, Schutte als internationale topkok. Hij stond twaalf jaar in de keuken van restaurant De Librije in Zwolle, werkte in Hong Kong op het hoogste niveau met Richard Ekkebus en is sinds vier jaar executive chef van restaurant Librije’s Zusje, in het Waldorf Astoria Hotel op de Amsterdamse Herengracht.

Persoonlijk

Schutte heeft geen plannen om afscheid te nemen van Librije’s zusje, integendeel zelfs, maar hij liep naar eigen zeggen al jaren rond met het idee om op persoonlijke titel een laagdrempelig en betaalbaar restaurant te beginnen.

Toen hij en zijn vriendin Geralda Joziasse tijdens een verbouwing van de keuken thuis noodgedwongen veel buitenshuis gingen eten merkte het stel dat er in Amsterdam relatief weinig restaurants zijn, die eenvoudig eten van goede kwaliteit combineren met een normale prijs. “Ik vind dat er in veel restaurants al snel te ingewikkeld wordt gedaan.” Toen het pand aan de Middenweg in de Watergraafsmeer beschikbaar kwam werd er snel gehandeld. Hij zocht contact met vriend Doeleman, die ook mogelijkheden zag. Binnen enkele dagen was de overname een feit.

Aziatisch

Café Cliché is een grote zaak, met plaats voor 120 personen. De gasten kunnen rekenen op gerechten van over de hele wereld, van Aziatisch tot Frans en van een carpaccio tot Afrikaanse braai.

'We kunnen hier heel makkelijk schakelen'

Kortom: de wereldkeuken in de meest brede zin van het woord. Schutte staat niet zelf in de keuken van Café Cliché. Dat laat hij over aan chef David Baxter, die het restaurant met zijn vriendin Berber Vergeest zal runnen.

Heerlijk

Schutte zal wel regelmatig bijspringen om ter plekke nieuwe ideeën in te brengen of voorstellen te doen. “Café Cliché leent zich daar goed voor, juist vanwege het laagdrempelige karakter van de zaak en het toegankelijke niveau van de keuken. In zo’n zaak kunnen we samen heel makkelijk schakelen. Heerlijk.”[l]