De Oude Visserijdagen waren voor jong en oud. FOTO'S ANNET EEKMAN
De Oude Visserijdagen waren voor jong en oud. FOTO'S ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Drukbezochte Oude Visserijdagen kunnen zo op herhaling

VLISSINGEN - Je mag de Oude Visserijdagen gerust een succes noemen. Het was zaterdag en zondag druk op en rond de Nieuwendijk, De Ruijterplein, Arsenaalplein en de Zeilmarkt in Vlissingen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het evenement voor de hele familie was een initiatief van de VOC en de ondernemers in Vlissingen. Thema van beide dagen was ‘Proef de sfeer van Vlissingen’. “Vlissingen is van oudsher een belangrihjke vissersplaats geweest”, kondigden de organisatoren hun evenement aan. “De oudere generatie kan zich nog goed herinneren dat er dagelijks kleine viskotters afmeerden en dat de vis ter plaatse werd verhandeld. Op de kades stonden vissersvrouwen. Zij trokken met verse vis op hun karren de wijken in. Scharretjoe werd de oproep om naar de kar te komen.”

Modelbouw

Veel mensen, zowel inwoners als toeristen en dagjesmensen, keken zondag met veel belangstelling naar het naar deze oproep vernoemde smartlappenkoor Scharretjoe. Verder genoten de bezoekers van proeverijen, kinderactiviteiten, schepen en kotters, rondvaarten, modelbouw, een folkloremarkt en muziek. Op vier podia waren er optredens van het Scheldeloodsenkoor, smartlappenkoor Scharretjoe, Havershaw Flynn, Abbey Affair, Ons Genoegen en van de piratenshow van Peetman Wisse.

Bijdragen

Ook in het Muzeeum was veel te beleven. Veel bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om de tentoonstelling over visser en mensenredder Frans Naerebout te bezichtigen. De Oude Visserijdagen werden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Moerman Promotie, de gemeente Vlissingen, het Van de Velde Publicatiefonds, de VOC en een aantal kleine sponsoren.

Er was veel muziek, zowel op zaterdag als zondag.
Naast muziek was er straattheater.
Natuurlijk mochten de garnalenpelsters niet ontbreken.
Er was zeer veel belangstelling voor het maritieme evenement.