De bestuursleden van Stichting Podium De Piek Vlissingen: Erik van der Meer, Ellen Gellman, Henk Postma en Kevin van Gorkom (vlnr).
De bestuursleden van Stichting Podium De Piek Vlissingen: Erik van der Meer, Ellen Gellman, Henk Postma en Kevin van Gorkom (vlnr). Foto: Britta Janssen

Nieuwe stichting wil podium De Piek redden

Nieuwe stichting wil podium De Piek redden

'We kunnen het niet zonder vrijwilligers'

VLISSINGEN - Een nieuwe stichting krijgt van de gemeente Vlissingen een jaar de tijd om te bewijzen dat podium De Piek in Vlissingen bestaansrecht heeft.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders besloot vorige week dinsdag dat de stichting het podium voor - voorlopig - een jaar mag gebruiken. Stichting Podium De Piek Vlissingen is vorige week officieel opgericht en vloeit voort uit de initiatiefgroep ‘De Piek gaat door’.

Opzet
Door de gemeentelijke bezuinigingen dreigt De Piek te moeten sluiten. De stichting wil aantonen dat het podium aan de Hellebardierstraat levensvatbaar is met een nieuwe opzet. “De laatste tijd trad er af en toe een band op. Wij gaan voor een brede programmering met allerlei kunstvormen, meer samenwerking, educatie en inzet van vele vrijwilligers”, vertelde secretaris Henk Postma van de nieuwe stichting, die ook louter uit vrijwilligers bestaat, woensdag. “We willen deze stichting de kans geven om te laten zien dat De Piek zijn eigen broek kan ophouden”, zei de Vlissingse wethouder Rens Reijnierse woensdag.

Legendarisch
Als het aan de stichting ligt, viert De Piek over twee jaar het vijftigjarig bestaan. “De Piek is een legendarisch podium en we willen dat het weer gaat draaien zoals vroeger”, aldus Postma, die jarenlang een muziekwinkel runde. In het verleden traden er verschillende grote namen op en bands als Blof zijn er begonnen. Het is de bedoeling dat er in de weekeindes weer aansprekende optredens gaan plaatsvinden, vertellen Postma en Erik van der Meer, penningmeester in de nieuwe stichting en eerder al beheerder van De Piek. Daarnaast komt er alle ruimte voor beginnend talent, muzikaal maar ook in andere disciplines.


Startmanifestatie
Het stichtingsbestuur is volop bezig met de organisatie voor het nieuw leven inblazen van De Piek. Ze hoopt in oktober een startmanifestatie te houden als begin van de verdere programmering in het podium, waar in ieder geval de jamsessies en bluesroute doorgaan. “We willen eind september inloopavonden voor geïnteresseerde vrijwilligers houden”, vertelde beoogd stichtingsvoorzitter Ellen Gellman, die 25 jaar bedrijfsleider was van De Piek. Die vrijwilligers zijn volgens het stichtingsbestuur onmisbaar voor het kunnen openhouden van het podium. Aan animo hiervoor schort het niet, denken de bestuursleden. “Van veel kanten is ons al medewerking toegezegd”, aldus bestuurslid Kevin van Gorkom, die met zijn band de Hobbyisten ook voetstappen heeft liggen in De Piek. “Nu de gemeente ons een concreet perspectief biedt, kunnen we met al die mensen afspraken maken.” Ook met scholen lopen al gesprekken. “Wat is voor creatieve vakken nu leuker dan op een echt podium te kunnen staan?”, vindt Van Gorkom.

Goodwill
Om geld in het laatje te brengen, rekent de stichting ook op goodwill van artiesten in de vorm van benefietconcerten, aldus Gellman. “We hopen hiervoor binnenkort namen naar buiten te kunnen brengen. Met ieder podium dat verdwijnt is er een plek minder waar muzikanten kunnen optreden”, zegt Gellman over die goodwill.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de komende activiteiten in het podium op de Facebook-pagina ‘De Piek gaat door’. [l]