Adrie Trimpe in zijn groentezaak. FOTO HELGE PRINSEN
Adrie Trimpe in zijn groentezaak. FOTO HELGE PRINSEN Foto: Helge Prinsen

Iedereen valt voor Adrie en Francien Trimpe

VLISSINGEN - Soms weet je dat een idee goed is. Helge Prinsen had dat gevoel een paar jaar geleden toen ze besloot een film te maken over Adrie Trimpe uit Vlissingen, toen al de oudste groenteboer van Nederland. Dat haar idee zou uitmonden in een film die elke dag op Film by the Sea is te zien, volgend jaar door de KRO/NCRV wordt uitgezonden en naar de grootste televisiebeurs van Europa gaat had ze echter niet durven denken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

En de beste ideeën zijn vaak de eenvoudigste. Adrie Trimpe was de groenteboer aan het Groenewoud waar Helge Prinsen meerdere keren per week haar bloemkool, spinazie, aardappels en fruit haalde. “Het was niet meer van deze tijd. De snijboontjes dopte Francien Trimpe één voor één. Dat was al mooi om te zien, maar je zag ze ook achteruit gaan”, vertelt de debuterende filmmaker. “En toch bleven ze maar zestien per uur dag zwoegen in die winkel.”

Al ruim vijf jaar geleden kreeg ze het idee voor de film ‘Van verlies kun je niet betalen’, maar vorig jaar besloot ze te gaan filmen. “Ik wilde ze volgen tot het niet meer zou gaan en vorig jaar was het echt tijd. Ik ben toen gewoon begonnen, zonder enige ervaring. Met een bevriende cameraman zijn we zijn af en toe naar de winkel gegaan om te filmen.” Vanaf het eerste moment was het raak. “Elke opname was goud”, zegt Prinsen. Het echtpaar vond het allemaal prima. Ze mochten komen waar en wanneer ze maar wilden.

Enthousiast

Toen ze een maand aan het filmen was, liep Prinsen John Albert Jansen tegen het lijf op het IDFA in Amsterdam. Ze vertelde hem over haar project en hij was meteen enthousiast en wilde helpen. Het opende deuren naar bepaalde fondsen, goede medewerkers en de landelijke televisie. Samen gingen ze Adrie en Francien Trimpe volgen. “Het hadden jaren kunnen zijn, maar uiteindelijk moesten ze de winkel na acht maanden sluiten.”

Het zijn de ontroerendste scènes in de film. Je ziet vooral Adrie Trimpe worstelen met het idee dat hij niet meer naar zijn winkel kan. Naast de ontroerende scènes zit er ook veel humor in ‘Van verlies kun je niet betalen’, niet in de laatste plaats door de zelfspot van de twee. “Twee stuntelaars, hoor”, zegt Francien bijvoorbeeld als ze de boontjes aan het doppen is. “Het is een klein en eenvoudig, maar universeel verhaal”, zegt Prinsen over de film. “Het spreekt iedereen aan.”

Internationaal

Dat blijkt, want ‘Van verlies kun je niet betalen’ gaat zaterdag in première in CCXL en is daarna elke dag te zien op het festival. Volgend jaar zendt de KRO/NCRV hem uit en de publieke omroep wil hem aan de man brengen op de grootste internationale televisiebeurs in Cannes. “Ik zie allemaal wel hoe het loopt”, lacht Prinsen. De tijden dat de film draait zijn te vinden op www.filmbythesea.nl.[l]

De makers van ‘Van verlies kun je niet betalen’ geven twee kaartjes weg voor de voorstelling. Wie een mailtje stuur naar e.dekok@internetbode.nl maakt kans op deze twee tickets.