Astronomen hebben al meer dan 4000 exoplaneten ontdekt. ARCHIEFFOTO
Astronomen hebben al meer dan 4000 exoplaneten ontdekt. ARCHIEFFOTO Foto:

Gelauwerde professor geeft lezing bij sterrenwacht

MIDDELBURG - Professor Ewine van Dishoeck komt woensdag 3 oktober voor een lezing naar Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.

VAN ONZE REDACTIE

De lezing vindt plaats in de burgerzaal van het stadhuis in Middelburg. De Nederlandse hoogleraar in de astronomie heeft begin september de prestigieuze Kavli Prijs in de categorie astrofysica in ontvangst genomen. De prijs bestaat uit een bedrag van één miljoen dollar en een gouden medaille. In het verleden heeft de Nederlandse meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen. In Middelburg geeft ze een lezing over leven in het heelal. “Het is een lezing over de moderne zoektocht naar de bouwstenen van het leven in het heelal. Zij heeft hier belangrijke stappen in gezet”, zegt sterrenwacht-voorzitter Rijk-Jan Koppejan.

Overtuigend

Astronomen hebben sinds twintig jaar overtuigend bewijs in handen dat er planeten rond andere sterren cirkelen. Er zijn al ruim 4000 van deze exoplaneten ontdekt. “Maar hoe worden deze planeten gevormd? Lijken ze op de planeten in ons zonnestelsel of zijn ze juist heel anders? Wat is de chemische samenstelling van het materiaal waaruit planeten worden gevormd en kan dat mogelijk leiden tot leven elders in het heelal?” zijn enkele van de vragen die Van Dishoeck aan de orde laat komen.

Kaarten

De Nederlandse astronome geeft les aan de Universiteit van Leiden. Kaarten voor de lezing zijn tijdens winkeltijden te koop bij La Vaca Kreatief in de Herenstraat in Middelburg en op vrijdagavonden in de sterrenwacht op de Helm. De prijs is 7,50 euro, inclusief twee consumpties. De avond begint om 19.30 uur met een inleiding door Koppejan. Van Dishoeck’s lezing vindt plaats in twee delen. Na afloop is er een kwartier voor vragen.

Meer informatie: www.lansbergen.net.[L]