Van links naar rechts: Kees Weststrate, Bas van den Tillaar, Carsten Stang en Gerben Dijksterhuis. FOTO EUGÈNE DE KOK
Van links naar rechts: Kees Weststrate, Bas van den Tillaar, Carsten Stang en Gerben Dijksterhuis. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Scaldia is niet het laatste zonnepark in Zeeland

VLISSINGEN-OOST - Met een beetje geluk levert het Scaldia Zonnepark in het Sloegebied volgende maand volop energie. Het laatste van de ruim 140.000 zonnepanelen is inmiddels geplaatst.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De komende weken wordt nog het een en ander getest, maar eind oktober moet het - voor even - grootste zonnepark van Nederland volop draaien. Het levert met ruim 54 megawattpiek jaarlijks voldoende energie voor zo’n 14.000 huishoudens. De stroom gaat de komende zeventien jaar naar Engie, een Frans elektriciteitsbedrijf.

Gebied

De burgemeesters Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele en Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen, op wier grondgebied de zonnepanelen liggen, de Borselse wethouder Kees Weststrate en directeur Carsten Stang van het internationale concern IB Vogt, dat het park in samenwerking met Solarfields heeft ontwikkeld, hebben vorige week dinsdag een bezoek gebracht aan de locatie, die je vanaf de weg door het Sloegebied nauwelijks ziet. “Het is een belangrijk project met veel ruimtelijke impact dat goed aansluit bij wat hier in de omgeving allemaal gebeurt. Het laat tevens zien dat we in Zeeland goed kunnen samenwerken”, aldus Dijksterhuis.

Grootste

Zo’n 45 procent van zonnepark Scaldia ligt op Vlissings grondgebied, de rest ligt in de gemeente Borsele.

Met de ruim 140.000 zonnepanelen op een gebied van 43 hectare, die om het Sloegebied heen is gebouwd, is Zonnepark Scaldia eventjes het grootste van Nederland. Binnenkort worden echter al veel grotere projecten in Nederland opgeleverd, onder meer

'Het is wel het langste van Nederland'

Bovendien is het zonnepark in Nederland peanuts in vergelijking met projecten in bijvoorbeeld Canada of Australië, waar IB Vogt niets ontwikkelt onder de 50 hectare. “Maar het is wel het langste van Nederland”, aldus een lachende Stang, die verwijst naar het kilometers lange traject waarlangs de panelen staan.

Tevreden

De Duitser toonde zich tevreden over het verloop van de bouw. “De voorbereidingen waren moeilijk, omdat het een complexe omgeving is. Het is ontzettend lang en smal. Je hebt bovendien heel veel kabels en leidingen in de grond, er staan hoogspanningsmasten omheen, een treinbaan doorkruist het park en er zijn nog veel meer zaken waarmee we rekening moesten houden. Voor ons is het ideaal als je zoiets in een woestijn aanlegt. Toen alles eenmaal in kaart was gebracht en de voorbereidingen klaar waren verliep de bouw echter zeer efficiënt. Er valt niets negatiefs te zeggen over onze partners. Dit project laat zien dat we zonneparken ook kunnen ontwikkelen op uitdagende locaties.”

Vanwege de goede samenwerking ziet Stang zijn bedrijf in de toekomst terugkeren naar Zeeland. “Voor het opwekken van energie is Zeeland met haar ruimte en zonuren een ideale locatie. Dit is zeker niet het laatste park dat we hier ontwikkelen.” Met het zonnepark is een investering van ruim 40 miljoen euro gemoeid.[l]