Vlissingen komt met beleid voor arbeidsmigranten

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen komt binnen afzienbare tijd met beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het gemeentebestuur zegt dat het onvermijdelijk is dat er in de toekomst meer mensen uit andere landen (tijdelijk) aan de slag gaan in Vlissingen. Er zijn nu al tekorten in meerdere sectoren en met de bouw van bijvoorbeeld de windmolenparken op zee in het verschiet neemt de vraag naar personeel alleen maar toe. “Door de aantrekkende economie, nieuwe vestigingen en uitbreidingsplannen van grote bedrijven in het Sloegebied is er een groeiende vraag naar arbeid”, omschrijft het college van burgemeester en wethouders in haar besluit om in te stemmen met een projectplan voor beleid.

Arbeidsmigranten zullen een deel van de vacatures moeten invullen. Dat brengt een vraag naar passende huisvesting met zich mee. De gemeente Vlissingen heeft in het verleden wel beleid gemaakt om huisjesmelkers, die arbeidsmigranten vaak op onbehoorlijke wijze huisvesten, te bestrijden, maar nog geen beleid gemaakt waarin staat hoe het wel moet. “De huidige situatie vraagt om structurele oplossingen voor het huisvestingsvraagstuk.”

Fatsoenlijk

Het gemeentebestuur wil onder meer in gesprek met ondernemers, met projectontwikkelaars en met woningbouwcorporaties over fatsoenlijke huisvesting voor deze groep.[l]