Yazan in de woonkamer bij een canvast van de boulevard waar hij zo graag komt.
Yazan in de woonkamer bij een canvast van de boulevard waar hij zo graag komt. Foto: Britta Janssen

Yazan Afaghani: 'Ik voel me Nederlander'

VLISSINGEN - In de tweede jaargang van deze rubriek ‘Nieuw-Vlissingers’ vertellen statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - hoe zij in de gemeente Vlissingen belandden. Waar komen zij vandaan? Hoe ziet hun leven eruit? In deze laatste aflevering vertelt de 19-jarige Yazan Afaghani uit Syrië over zijn leven.

DOOR BRITTA JANSSEN

De jonge Yazan heeft al in meerdere landen gewoond, op zoek naar een veilig thuis. Hij is geboren en opgegroeid in Syrië en heeft hier tot zijn twaalfde gewoond. Toen sloeg zijn familie door de onveilige situatie op de vlucht en liet huis en haard achter.

Kledingontwerper
Yazan en zijn familie kwamen in Egypte terecht, maar daar was het leven ook niet eenvoudig, vertelt Yazan vanuit de huiskamer van zijn Vlissingse woning. “Mijn vader was kledingmaker en -ontwerper, maar het was moeilijk voor hem om dit werk te doen in Egypte.” En zo kwam de familie na een jaar in Egypte in Algerije terecht. Hier hebben ze drieënhalf jaar gewoond, maar ook dit land was niet veilig.
Uiteindelijk belandde Yazan met zijn ouders en drie broers - twee oudere en een jongere - in Vlissingen. Na de vluchtelingenopvang in Doetinchem en het asielzoekerscentrum in Middelburg wonen ze nu bijna twee jaar in de Zeeuwse havenstad, vertelt de Nieuw-Vlissinger.

Tandarts
Zodra de vrolijke Yazan Afaghani in Nederland terecht kwam, ging hij enthousiast aan de slag met de Nederlandse taal. “Toen ik solliciteerde voor een baantje en ze ‘nee’ zeiden, omdat ik niet goed genoeg Nederlands praatte, ging ik nog harder leren”, lacht hij. Een tijdje later reageerde hij op een vacature bij een andere fastfoodketen en werd wel aangenomen. "Door school en het werk leer ik de taal steeds beter", aldus Yazan. Hij zit in een tussenjaar op school en hoopt dit schooljaar het Nederlands goed genoeg onder de knie te krijgen om naar de havo te kunnen doorstromen. “Als ik het certificaat voor het B2-niveau haal, kan ik naar de havo. Daarna wil ik graag verder studeren voor een goede baan.” In welke richting hij een opleiding wil volgen, weet hij nog niet. “Ik vind veel beroepen leuk. Bijvoorbeeld bij de politie. Ik wil misschien ook wel tandarts worden. Dat is mooi werk en verdient goed, haha.”

Rijbewijs
Als Yazan niet met school en werk bezig is, voetbalt hij graag. “Ook maak ik vaak muziek op mijn gitaar en speel graag Fortnite op de computer.”

'Toen ging ik nog
harder leren'

Deze zomer heeft Yazan genoten van het lekkere weer. “Ik ga graag naar de zee. Het is leuk dat er hier zoveel activiteiten zijn bij het strand.” Yazan kan op de fiets naar de kust, want hij woont er vlakbij en fietsen deed hij ook al in Damascus. Sinds kort kan hij ook de snelweg op, want hij heeft pas zijn rijbewijs gehaald.

Veilig
Terugkijkend op de afgelopen jaren vindt Yazan het ook wel interessant dat hij in verschillende landen heeft gewoond, maar hij is blij dat hij nu in Nederland is met zijn familie. “Ik ben nieuwsgierig”, zegt hij over de omzwervingen, “maar hier is het rustig en veilig en dat vind ik fijn. Ik voel me Nederlander.” [l]