woningbouw-foto-petra-bork-pixelio
woningbouw-foto-petra-bork-pixelio Foto:

Nieuw onderzoek naar Walcherse woningbouwmarkt

VLISSINGEN - Om de woningbouwimpasse tussen de gemeenten Vlissingen en Middelburg te doorbreken, komt er een nieuw onderzoek. Volgend jaar moet er een rapport liggen van een woningmarkt- en locatieonderzoek.

DOOR BRITTA JANSSEN

Vlissingen en Middelburg liggen met elkaar in de clinch over wie waar hoeveel huizen mag bouwen. Er geldt een maximum voor Walcheren en de twee komen niet uit de onderlinge verdeling. Om een oplossing te vinden lieten ze onafhankelijk onderzoek doen naar de Walcherse woningmarktafspraken. Deze zomer concludeerden drie professoren dat de Walcherse gemeenten regionale regie missen op het gebied van de woningbouw.

'We zijn gedwongen tot samenwerking'

Naar aanleiding van dit rapport willen de gemeenten nu inzicht krijgen in de omvang en samenstelling van de vraag naar huizen, de afzetbaarheid van potentiële ontwikkellocaties en de effecten van nieuwbouw op die locaties voor vraag naar bestaande woningen.
Het onderzoek leidt volgens Vlissingen tot een advies over de kwaliteit, prioritering en fasering van de woningbouwlocaties op Walcheren. Het kan een basis zijn voor nieuwe regionale woningmarktafspraken.

Gedwongen

De gemeenten moeten het nog wel eens worden over de precieze onderzoeksopdracht, vertelt de Vlissingse wethouder Sem Stroosnijder woensdag. Volgens hem zien Middelburg en Vlissingen wel het belang in om er samen uit te komen. “Het zou slecht zijn als woningbouwprojecten door de impasse niet doorgaan. We moeten ook samen aan de slag voor onze ambities, zoals op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten en recreatieve woningen. Dus we zijn gedwongen om samen te werken.” Ook de gemeente Veere en provincie Zeeland zijn bij de onderzoeken betrokken. Stroosnijder hoopt dat de resultaten in de loop van 2019 beschikbaar zijn. “De verkiezingen voor Provinciale Staten zouden het onderzoek kunnen vertragen.” [l]