Ook Vlissingen wil meer profiteren van de groeiende markt voor rivierscruises. FOTO SHUTTERSTOCK
Ook Vlissingen wil meer profiteren van de groeiende markt voor rivierscruises. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Vlissingen ziet alsnog kansen in rivierscruises

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen sluit zich alsnog aan bij de organisatie Dutch Delta Cruise Port (DDCP). De provincie en de gemeenten Schouwen-Duiveland, Terneuzen en Veere hebben dat in juli al gedaan.

DOOR EUGÈNE DE KOK

DDCP wil meer riviercruises naar Zuidwest-Nederland halen. Ze is al actief in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Lilian Janse van de SGP en Tamara Vork-Ritter van de VVD in Vlissingen vonden het vreemd dat Vlissingen zich in juli niet al aansloot en stelden vragen. “Aangezien de nieuwe coalitie zegt dat we een toeristenstad bij uitstek zijn”, schreef Janse in haar vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Zij heeft mede door die vragen besloten alsnog lid te worden van de organisatie die bestaat sinds 2017. “De markt voor riviercruises is zich sterk aan het ontwikkelen”, zegt wethouder Sem Stroosnijder. “Wij zijn bezig met het herstel van de kaden in het Scheldekwartier. We willen een steiger aanleggen voor riviercruiseschepen. Het is dan ook goed om toch lid te worden.” De steiger moet in de binnenhaven komen, onder de rook van Timmerfabriek.

Draagkrachtig

Vlissingen hoopt dat toeristen op de riviercruiseschepen de stad ingaan tijdens stops. “Uit alle onderzoeken blijkt dat het een financieel draagkrachtige groep is. Bovendien zijn ze er vaak langer dan passagiers van de grote zeecruises”, aldus wethouder John de Jonge.

Enthousiast

Gedeputeerde Carla Schönknecht toonde zich in juli enthousiast over het initiatief. Ook volgens haar is het een groeimarkt. “En wij hebben daar nog maar een heel klein deel van.” Kansen zijn er volop. Zo heeft Amsterdam besloten riviercruiseschepen te gaan weren en DDCP ziet grote kansen in de verbinding van de Seine met de Schelde, die er binnen nu en tien jaar moet zijn. “Het is dan mogelijk om naar Parijs te varen”, zegt Schönknecht.

Dynamiek

Volgens DDCP groeit de riviercruisemarkt op alle vlakken: schepen, passagiers en uitgaven. “Er is veel vraag naar kades en nieuwe producten om bestaande routes uit te breiden en nieuwe te ontwikkelen. Met zoveel dynamiek en kansen is het tijd om in actie te komen.”

Voor het geld hoeft Vlissingen het lidmaatschap niet te laten. Ze is er de komende jaren achtereenvolgens 1000, 1100 en 800 euro aan kwijt. DDCP brengt daarvoor Vlissingen onder de aandacht in combinatie met de andere Zeeuwse gemeenten die zich hebben aangesloten.

Noodzakelijk

Samenwerking is noodzakelijk, volgens de organisatie. Touroperators kijken namelijk niet naar aparte plaatsen, maar naar combinaties en volledige routes.

Zuidwest-Nederland moet dus in zijn geheel interessanter worden, is het idee van DDCP. De organisatie ziet het gebied ‘tussen de uiteinden van Maas en Rijn en dat doorloopt in de Zeeuwse Delta’ dan ook als één logisch geheel.[l]