Tewaterlating van de Orzel. Zuidhelling scheepswerf KMS De Schelde. (Gemeentearchief Vlissingen).
Tewaterlating van de Orzel. Zuidhelling scheepswerf KMS De Schelde. (Gemeentearchief Vlissingen).

Lezingen onderzeeboten KMS De Schelde

VLISSINGEN - Naar aanleiding van het uitkomen van het boek Luctor et Emergo, de onderzeeboten van de KMS De Schelde van Tobias van Gent en Ron van Maanen en de bouw van een model van de O16 organiseert Museum Scheldewerf twee lezingen.

Voor de eerste lezing op donderdag 25 oktober is onze gast dr. Tobias van Gent, historicus en docent geschiedenis en politieke wetenschappen aan University College Roosevelt in Middelburg en sinds september dit jaar lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. De heer van Gent zal in zijn lezing ingaan op de ontwikkeling van het onderzeeboot wapen van de allereerste duikboten tot het geavanceerde onderwatervaartuig wat het nu is met daarbij bijzondere aandacht voor de Nederlandse/KMS onderzeeboten.

De tweede lezing wordt komend voorjaar gegeven door journalist Janet van Klink, co-auteur van het boek De Tegenaanval over de in Vlissingen gebouwde Hr. Ms. O16. Deze onderzeeƫr behaalde in de nacht van 11 op 12 december 1941 het eerste geallieerde succes na de Japanse aanval op Pearl Harbor. Voor de tweede lezing is nog geen datum bekend.

Voor het bijwonen van de eerste lezing van dr. Tobias van Gent op donderdag 25 oktober in de Bovenzaal van Museum Scheldewerf kunt u zich opgeven op scheepsbouwgeschiedenisvliss@gmail.com Inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.

Zie ook: www.museumscheldewerf.nl.[l]