Grote najaarsschoonmaak in Vlissingse Binnenhaven

VLISSINGEN - Een groot aantal partijen ruimt deze week het drijvende afval in de Binnenhaven in Vlissingen op.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Vlissingen werkt voor de actie samen met Amels en Oceanwide Expeditions. Met deze ondernemingen heeft de gemeente drie zogenaamde seabins gekocht. Het zijn drijvende prullenbakken die het afval opzuigen en vooral goed werken in stil water. Ze moeten wel met de hand worden geleegd. De gemeente neemt daarvan de kosten voor haar rekening, al betaalt Amels voor de seabin die bij haar ligt.

Naast de twee bedrijven werken ook de HZ, Waterschap Scheldestromen, de zeeverkenners van de scouting, museum Terra Maris uit Oostkapelle, de reclassering en de Zeeuwse Visveiling mee. Ook de vissers dragen hun steentje bij aan een schonere haven. Zij nemen al langer big bags mee aan boord waarin ze het afval gooien dat ze in hun netten vinden. Ze nemen deze megazakken vervolgens mee naar de Vlissingse haven waar het door de Zeeuwse Visveiling wordt ingezameld. Zeventien kotters zijn aangesloten bij dit zogenaamde Fishing for Litter-project, maar de verwachting is dat er meer zullen volgen.

De gemeente laat aan het einde van dit jaar de kop van de kade in de Binnenhaven ophogen. Bovendien worden de klinkers vervangen door grote betonplaten. Ze denkt daarmee de haven een nettere uitstraling krijgt.[l]