Bo van Scheyen en Rob van Belzen hebben een bijzondere klik. FOTO JAN-DIRK VAN SCHEYEN
Bo van Scheyen en Rob van Belzen hebben een bijzondere klik. FOTO JAN-DIRK VAN SCHEYEN Foto: Jan-Dirk van Scheyen

'Zijn overleving kan medisch gezien eigenlijk niet'

VLISSINGEN - ‘Naar het hart van de zee’ vertelt het verhaal van visser Rob van Belzen uit Arnemuiden, die op volle zee overboord sloeg en dit ongeluk als door een wonder overleefde. Schrijfster is journaliste en filmmaker Bo van Scheyen uit Vlissingen.

DOOR PETER URBANUS

Op 9 september 2015 viel visserman en schipper Rob van Belzen op volle zee overboord. Zijn trawler ARM-14 vaart op dat moment honderden kilometers uit de Deense kust en verdwijnt langzaam uit zicht. Urenlang ligt hij in het koude water. Zal hij gevonden worden en zijn familie ooit nog zien? In zijn wanhoop roept hij het uit naar God. Eén ding is zeker: mocht hij gered worden, dan zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn.

Visserijmonument

In ‘Naar het hart van de zee’ heeft journaliste Bo van Scheyen (1967) dit waargebeurde verhaal in romanvorm gegoten. Een meeslepend verhaal vol geloofsvertrouwen over de wonderlijke redding van een Zeeuwse visser. Het idee voor haar boek ontstond naar aanleiding van een interview voor de Bode, vertelt Van Scheyen in een Vlissingse horecagelegenheid. Van Belzen zelf was ten tijde van dit gesprek op zee. “Ik was eind 2015 samen met mijn man Jan-Dirk, ook journalist, op reportage in Arnemuiden. We waren daar vanwege de onthulling van het visserijmonument voor omgekomen Zeeuwse vissers en raakten in gesprek met schipper Casper Caljouw. Die vertelde me dat er bijna nog een naam op had gestaan. Zo kwam ik in contact met Rob van Belzen.” Van Belzen stond open voor een interview, vertelt Van Scheyen. “We dronken samen in de kombuis van de ARM-14 koffie en hebben uren met elkaar gesproken.” Het contact was heel bijzonder, vindt ze.
Van Scheyen is als kleindochter van een Belgische zeeloods deels Vlaams en rooms-katholiek opgevoed, terwijl Van Belzen uit de diepgelovige vissersgemeenschap van Arnemuiden komt. “We geloven in dezelfde God, maar beleven het op een andere manier.”


Vastberadenheid
Van Belzen wilde een touw los maken achterin bij het scheerbord en sloeg overboord, zonder reddingsvest. De bemanning was druk met het schoonmaken van vis en had niks in de gaten. “Hij is voor zijn gevoel heel dicht bij de schepper geweest toen hij helemaal alleen in zee lag. Zijn geloof en vastberadenheid hebben hem er echt doorheen geholpen.” Van Belzen wil met zijn getuigenis mensen bereiken en raken, aldus de schrijfster. “Dat hij dit heeft overleefd, kan medisch gezien eigenlijk niet.” Veel meer wil Van Scheyen liever niet kwijt over de inhoud van haar boek.

De schrijfster begon in januari met de eerste voorbereidingen en gesprekken. Ze nam tientallen interviews af voor haar boek. Behalve met Van Belzen sprak ze met zijn naaste familie, collega-vissers en mensen van de Nederlandse Kustwacht. Van Scheyen heeft een druk leven. Vorig jaar bracht ze de film ‘Zoenoffer’ uit, over de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder. Deze zomer werd bij filmfestival Film by the Sea in Vlissingen haar nieuwste film vertoond, de documentaire ‘Ladybug, this is Ineke’ over de Goese kunstenares en ontwerpster Ineke Otte. Maar een boek had ze nog nooit geschreven. “Na een prettig contact met de nieuwe directeur Jan de Vlieger van boekhandel De Drvkkery in Middelburg werd ik benaderd door uitgeverij Kokboekencentrum uit Utrecht, het verhaal sprak hen aan”, zegt ze. Het schrijven was een bijzonder proces, zegt Van Scheyen. “Ik heb enorm veel geleerd van mijn uitgever Arie Kok. Ik vind het zeer bijzonder en eervol dat ik dit verhaal van Rob heb mogen vertellen.”[l]