Op de kop komen appartementen en de poort 'Ravesteynplein'.
Op de kop komen appartementen en de poort 'Ravesteynplein'. Foto: Beeld: l'escaut

'Hofje en eenheid Ravesteynplein komen terug'

VLISSINGEN - In de nieuwbouwplannen voor het Ravesteynplein in Vlissingen blijft de cultuurhistorische waarde van het hofje en de eenheid van het wooncomplex behouden. Dat benadrukte de architect vorige week bij de presentatie van het ontwerp. Voordat het zover is - de bouw is naar verwachting begin 2022 klaar - moet er nog veel gebeuren. Tot eind 2019 duurt het gefaseerd uitverhuizen van de bewoners. Daarna worden alle 183 woningen gesloopt. “Hiervoor sluiten we ze hermetisch af, want de woningen bevatten asbest in de zwaarste categorie”, vertelde Fikri Bouzambou van woningcorporatie l’escaut.

DOOR BRITTA JANSSEN

De uitverhuizing van de bewoners is in volle gang. De meesten verhuizen naar elders in de stad of breder op Walcheren. Uiterlijk 1 januari 2020 moeten alle bewoners een nieuw adres hebben.

Dichtgespijkerd
Nu het complex steeds leger wordt, is er volgens projectmanager Olaf Cornelius van l’escaut oog voor de veiligheid en leefbaarheid. Zo worden huizen dichtgespijkerd en controles uitgevoerd door wijkbeheerders en politieagenten. “Voor de jaarwisseling nemen we extra maatregelen”, vertelde Cornelius. “We waarborgen de veiligheid van de laatste bewoners.”

Asbestsanering

De sloop van het complex duurt zo’n jaar en begint waarschijnlijk medio 2019. Omdat de woningen asbest bevatten, worden ze hermetisch afgesloten, vertelde Fikri Bouzambou, manager vastgoed bij l’escaut. Na de asbestsanering gaan de huizen tegen de grond. Dat gebeurt in vier fases, per blok woningen dat leeg is. Voor de veiligheid wordt het bouwterrein helemaal afgesloten. Het bouwverkeer mag door de aanwezig van de scholen vanwege de veiligheid niet via de Hogeweg af- en aanrijden, zei Cornelius. De trucks rijden via het Ravesteynplein de Nieuw Bonedijkelaan op.
Autoluw

De bouw begint waarschijnlijk begin 2020. Dat vindt ook in vier fases plaats. Architect Dennis van Leeuwen presenteerde een groen ontwerp met gasloze, energiezuinige woningen met zonnepanelen en behoud van de binnen- en buitenring. Er komen 54 sociale huurappartementen en 54 eengezinswoningen in de sociale huurcategorie. Daarnaast komen er 20 koopappartementen. Hiervoor moet zich nog een ontwikkelaar melden.
De architect zei dat de poort aan de Hogeweg en Arbeidstraat terugkomt. Het is de bedoeling het binnenplein autoluw te houden en een parkeerterrein in te richten aan de beide kopkanten van het complex, aan de Hogeweg en Arbeidstraat. Op het parkeren kwamen bij de presentatie opmerkingen uit de zaal. Omwonenden vrezen voor problemen, omdat het nu al druk is in de straten en het binnenplein in de plannen autoluw wordt. Vertegenwoordigers van de gemeente en l'escaut zeiden dat er wettelijke normen zijn voor het aantal parkeerplaatsen. De corporatie roept omwonenden met ideeën op zich aan te melden voor de klankbordgroep voor de nieuwbouw.
In de plannen krimpt het aantal huishoudens van 183 naar 127. “We verdunnen vanwege de nieuwbouwprojecten op het Scheldeterrein”, vertelde Bouzambou. De bewoners hebben een terugverhuisgarantie, maar uit ervaring blijkt volgens hem dat weinigen daarvan gebruik maken. “Als je twee, drie jaar ergens anders woont, is dat vaak een nieuw thuis geworden.”[l]

Het nieuwe Ravesteynplein blijft bestaan uit een binnen- en buitenring.