Een impressie van hoe het autodeelpark moet worden. FOTO'S PROVINCIE ZEELAND
Een impressie van hoe het autodeelpark moet worden. FOTO'S PROVINCIE ZEELAND Foto: Provincie Zeeland

Provincie ziet eerste autodeelpark graag komen

VLISSINGEN - De Kenniswerf in Vlissingen krijgt het eerste autodeelpark van Zeeland. De provincie geeft 148.750 euro subsidie voor realisatie van E-Mobility Park.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is een initiatief van Y-Logic, een bedrijf dat is gevestigd aan de Edisonweg in Vlissingen. “Het autobezit is erg hoog in Zeeland, dus wij denken dat dit een kansrijk initiatief is”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. “Een auto staat immers 90 procent van de tijd stil. Delen zorgt voor kansen.” Er is in een eerdere fase door onder meer Y-Logic en Impuls Zeeland onderzocht of er behoefte is aan zo’n deelpark voor duurzame vierwielers. Die behoefte bleek er te zijn. Negen bedrijven en instellingen hebben toegezegd elektrische auto’s te willen delen en 106.000 kilometers ingekocht. Daarmee willen ze hun mobiliteit verduurzamen. Andere mensen kunnen de deelauto’s echter ook huren.

Laadvoorzieningen

In Vlissingen heeft een aantal partijen zaken als grond, laadpalen en elektrische auto’s toegezegd. Met de subsidie van de provincie kunnen de parkeerplaatsen en laadvoorzieningen worden aangelegd. Naast auto’s moet je op het E-Mobility Park straks ook fietsen en duurzame scooters kunnen huren.

'Wij willen deze stap zetten'

De provincie ziet niet alleen voordelen op milieugebied, maar denkt dat Zeeuwen via het park ook bekend worden met het delen van auto’s en elektrisch rijden. Van der Maas en zijn collega’s zijn enthousiast. “Wij willen deze stap zetten”, zegt de gedeputeerde.

Toekomst

Volgens hem verbetert de bereikbaarheid van voorzieningen ook door auto’s te delen. Het lijkt er sterk op dat het aanbod van het openbaar vervoer in de toekomst achteruit gaat, zegt het college van Gedeputeerde Staten in haar besluit. “Een deelauto is één van de alternatieven voor de bus. Gedeelde mobiliteit kan een uitkomst zijn voor mensen die geen auto hebben.” Het provinciebestuur denkt zelfs dat als het project succesvol is ze met deelauto’s rekening kan houden bij een volgende concessie voor het openbaar vervoer.

Het autodeelpark op de Kenniswerf is het eerste in Zeeland. “Je zou zoiets ook kunnen beginnen in steden als Goes en Middelburg.” De kennis die wordt opgedaan met het project in Vlissingen kan worden gedeeld met andere initiatiefnemers.

Laadpunten

De provincie wil dat alle personenauto’s in 2035 emmissieloos zijn. Voor het openbaar vervoer moet dat al tien jaar eerder het geval zijn. Veel van de huidige lijnbussen worden de komende jaren dan ook vervangen door exemplaren die rijden op waterstof of elektriciteit. In 2040 moet alle mobiliteit in Zeeland emissieloos zijn.

In dat kader is het volgens de provincie noodzakelijk dat er de komende jaren honderden laadpunten worden aangelegd. In 2025 moeten er 3000 beschikbaar zijn. Momenteel zijn er zo’n 325 laadpalen in de provincie, 350 semi-publieke punten en 1400 privé-laadpalen.

Naast eenvoudige praktische zaken zoals het uitbreiden van het aantal laadpalen wil de provincie het delen van auto's meer stimuleren en het gebruik van de fiets voor korte afstanden promoten. "We kunnen het niet alleen en zoeken naar samenwerking met marktpartijen, instellingen en opleidingsinstituten", zegt de provincie over de overstap van fossiele naar duurzame mobiliteit.[l]

De auto's die worden gedeeld zijn emmissievrij.