Kees en Marja Schroevers zijn gecertificeerd vuurwerkadviseurs.
Kees en Marja Schroevers zijn gecertificeerd vuurwerkadviseurs. Foto: Britta Janssen

De Vrijbuiter ziet uit naar gezellige vuurwerkverkoop

OOST-SOUBURG - Kees en Marja Schroevers van De Vrijbuiter in Oost-Souburg maken zich op voor een knallend einde van het jaar. Voor de 35e keer begint hun jaarlijkse vuurwerkverkoop. Afhalen en losse verkoop mag vanaf vrijdag 28 december, maar bestellen kan nu al. Online en in de winkel.

DOOR BRITTA JANSSEN

In de winkel is te zien wat er te koop is aan vuurwerk. De verkoopfolder is al verkrijgbaar. De speciaal gebouwde en beveiligde bunker stroomt vol met spectaculair vuurwerk. “Dit jaar zie je veel compounds", vertelt Kees. "Die steek je één keer aan en dan heb je een complete show.” Ze zijn er in allerlei uitvoeringen. “Maar je hebt ook mensen die juist graag zo vaak mogelijk lonten aansteken, hoor”, weet Marja. Voor hen is er ook een breed assortiment. “We verkopen als enigen Duits vuurwerk”, vertelt Kees. “Dat staat bekend om de hoge kwaliteit.”
Die kwaliteit slaat grotendeels op de veiligheid. Het vuurwerk moet aan strenge eisen voldoen, net als de verkoop en opslag. Het ondernemerspaar heeft er de handen vol aan, maar dat vindt ze niet erg. “Voor ons is veiligheid ook belangrijk, want wij willen niet dat er ongelukken gebeuren met ons vuurwerk”, verklaart Kees. “We verkopen vuurwerk sinds 1983 en hebben in al die jaren één klacht gehad. En die was terecht. De klant had per ongeluk dummies meegekregen. Als je goed vuurwerk koopt en je gaat er nuchter mee om, dan kan er weinig gebeuren.”

Advies
De internetverkoop loopt al en ook in de winkel krijgen Marja en Kees al vragen. “Tot kerst bieden we voorverkoopkortingen. Die staan in de folder.” Kees merkt dat er steeds meer vooraf via internet besteld wordt. Online bestellers krijgen een veiligheidsbril cadeau.
Wie vragen heeft is welkom in de winkel, waar een dvd de werking van verschillende soorten vuurwerk toont. “We vertellen onder meer welk vuurwerk geschikt is voor kinderen.” Marja en Kees zijn gecertificeerd adviseurs en hun kinderen en partners ook. “Tijdens de vuurwerkverkoop zijn we een familiebedrijf”, glimlacht Marja. “De kinderen vinden het geweldig om te helpen. Die drie verkoopdagen is het hartstikke druk, maar de sfeer is geweldig. De winkel staat vol mensen die geduldig wachten en gezellig met elkaar praten. Er is nooit ruzie.”

Verkoopdagen
Kees (69) en Marja (65) sluiten per 2 februari het winkeldeel van De Vrijbuiter om het rustiger aan te doen. Ze gaan door met de lijstenmakerij en verkoop van Zeeuwse producten en vuurwerk. De verkoopdagen voor het vuurwerk zijn vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december van 8.30 tot 18.00 uur. Als ‘s maandags alles op is en de bestellingen afgehaald, sluit de winkel eerder. Dan bereidt de familie zich zelf ook voor op een vuurwerkfeestje. “We hebben nauwelijks tijd voor de nieuwjaarswensen, want Kees wil zo snel mogelijk naar buiten”, lacht Marja. “Maar ik kom altijd weer terug hè”, grijnst Kees.[l]