Een historisch jaar?

Als je terugkijkt zijn er van die jaren die zich met één gebeurtenis hebben vereenzelvigd. Zo is 1963 het jaar van de moord op president John F. Kennedy, 1974 het jaar waarin we wereldkampioen hadden moeten worden en als ik aan 1988 denk, denk ik - en u volgens mij ook - aan de Europese titel van het Nederlands elftal. 2001 staat helaas te boek als het jaar van de verschrikkelijke aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon. En 2013? Juist, dat is het jaar waarin koning Willem-Alexander het stokje overnam van zijn moeder en de troon besteeg.

Omwenteling

Het is misschien te vroeg om te zeggen welke gebeurtenis allesbepalend wordt voor 2018, maar het kan zomaar zijn dat dit jaar snel in de vergetelheid raakt. Gelukkig heb je in Amerika een president die via zijn telefoon dagelijks voor wat reuring zorgt, maar verder doet hij niet zoveel. Zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bleek bijvoorbeeld toch niet het begin van een historische omwenteling. De introductie van de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro was ook niet wereldschokkend, op de Olympische Spelen in Zuid-Korea waren er veel schaatsmedailles, maar die zijn er altijd wel en de liegende minister Halbe Zijlstra was ik alweer vergeten totdat iemand zijn naam noemde.

Verkiezingen

Was het dan geen leuk of interessant jaar? Toch wel. Zeker in de regio. Er is de laatste twaalf maanden ontzettend veel gebeurd in de gemeente Vlissingen. Natuurlijk waren er de zeges van de lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar daarnaast zijn er tal van bouwprojecten gelanceerd op het Scheldekwartier en andere locaties in Vlissingen, moest De Piek de deuren sluiten om daarna te worden gered door vrijwilligers, werden Adrie en Francien Trimpe filmsterren, kwamen tienduizenden mensen naar Rescue Vlissingen en nam Wim Hirdes van de LPV na twintig jaar afscheid van de politiek.

Dit jaaroverzicht is zeker geen volledig nieuwsoverzicht van 2018, maar slechts uit een greep de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Of er iets historisch tussen zit moet later blijken.

Namens het team van Weekblad de Bode wens ik u een goede jaarwisseling en een heel mooi 2019.[l]


Eugène de Kok