Een vrouw doet een gift bij de grote kerststal FOTO HANNEKE MARCELIS
Een vrouw doet een gift bij de grote kerststal FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Honderden bezoekers voor kerststallen

HOOGERHEIDE - De tweede editie van de kerststallententoonstelling in de kerk van Hoogerheide trok deze kerstdagen weer honderden bezoekers. Met name op Eerste Kerstdag was het druk. Toen bekeken ruim 150 bezoekers de grote en kleine kerststallen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De familie Goosens heeft van de kerststallententoonstelling een gezellig uitje gemaakt. De jonge Nora en Merel kijken dan ook hun ogen uit. Vooral de grote kerststal die achterin de kerk staat, trekt hun aandacht. Terwijl de familie rustig rondkijkt, wordt er voor in de kerk gezellig koffie gedronken en bijgepraat door andere bezoekers van de tentoonstelling en een aantal van de vrijwilligers.

Bezoekers

Ad Stuijts, vrijwilliger van de kerk, is erg tevreden met het succes van de tentoonstelling. "Het is echt druk geweest afgelopen dagen. En veel mensen bleven nog een praatje maken of een kopje koffie drinken." Trots laat hij de lijsten zien waarop het aantal bezoekers netjes is bijgehouden. Eerst Kerstdag was de drukste dag. Toen bezochten maar liefst 157 mensen de kerststallen.

'Er komt
sowieso volgend jaar
een derde editie'

Tentoonstelling

De kerststallententoonstelling was vier dagen te bezichtigen. Hij opende zondag 23 december, en sloot woensdag 27 december. In totaal bezochten ruim 400 mensen de kerk, waar binnen zowel een grote kerststal stond als een verzameling van bijzondere kleine exemplaren. Die varieerden van traditionele houten exemplaren, tot moderne metalen varianten. Ook waren er kerststallen te zien die zo klein waren, dat ze met gemak in één hand vast te houden waren.

Toegang tot de tentoonstelling was gratis. Ook voor het drinken met een koekje werden geen kosten gerekend. Wel deden veel bezoekers van de tentoonstelling een vrijwillige gift bij het Mariabeeld wat bij de grote kerststal achterin de kerk was geplaatst. (zie foto)

Derde editie

De kerststallenexpositie in de kerk kent nog geen lange traditie. Het was pas de tweede keer dat de tentoonstelling werd gehouden. Stuijts organiseert de kerststallenexpositie samen met Adrie Koens. Beiden zijn vaste krachten in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart Kerk in Hoogerheide. Stuijts ziet de toekomst van de expositie zonnig tegemoet: "Er komt volgend jaar sowieso een derde editie. Daar twijfel ik niet over."

Wie deze kerst dus niet naar de kerk van Hoogerheide is gegaan om de kerststallen te bezichtigen, krijgt in 2018 gewoon een nieuwe kans. [l]