Bezoekers van het bal genieten volop van de carnavalssfeer FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Bezoekers van het bal genieten volop van de carnavalssfeer FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

BC De Papagaaien houdt 15e Papagaaienbal

HOOGERHEIDE – Voor de 15e keer organiseerde de Hoogerheidense carnavalsbouwclub B.C. De Papagaai het Papagaaienbal. In Café 't Pleintje aan de Ouwe Raedthuysplein te Hoogerheide bezochten tientallen liefhebbers dit carnavalsevenement. "Dit festijn is één van de eerste carnavalsactiviteiten in de gemeente Woensdrecht voor 2018. Traditiegetrouw op de vrijdag, vier weken vóór carnaval", aldus Laurence Pijnen, voorzitter van B.C. De Papagaai.

DOOR MARILYN PIETERSZ

De voorzitter van de bouwclub wil de organisatie van het Papagaaienbal volgend jaar anders aanpakken. "Het was heel jammer dat van de drie dweilbandjes die ik had aangeschreven, er helaas twee hadden afgezegd. De dweilband die wel kon, zorgde trouwens voor veel sfeer. De voetjes gingen van de vloer." Pijnen heeft nog geen compleet uitgewerkt plan, daarvoor is het nog te vroeg. "Maar ik overweeg om bijvoorbeeld ook een artiest uit te nodigen die dan tijdens het feest optreedt." Verder wil hij meer dweilbandjes aanschrijven, niet enkel drie, zoals dit jaar, maar in totaal vijf stuks. "Als er dan twee of drie niet kunnen, dan heb ik nog de beschikking over twee muziekgroepen."

Opkomst

Alhoewel Pijnen niet ontevreden is met de opkomst afgelopen vrijdag, spreekt hij toch de wens uit dat er in de toekomst meer mensen de weg weten te vinden naar dit festijn. "We hebben jaren gekend dat er wel 200 mensen of meer het Papagaaienbal bezochten. Maar ja, de carnavalsverenigingen worden kleiner en dan komt er toch minder volk dan waarop je hoopt." Overigens, laat duidelijk zijn dat de Papagaaienbal voor iedereen, gratis, toegankelijk is. "Dat klopt", beaamt Pijnen. "Een ieder is welkom, lid of geen lid van een carnavalsvereniging, bouwclub enzovoorts. Dus mensen, kom volgend jaar. Jullie zijn van harte welkom."

Oorsprong

Het idee voor de Papagaaienbal ontstond toen de bouwclub 11 jaar bestond. "Dit wilden we vieren door het houden van een receptie. Toen kwamen we op het idee voor een bal en dat werd het Papagaaienbal", verhaalt Pijnen. In de achterliggende jaren werd er gefeest in diverse Hoogerheidense cafés, zoals Rainbow, Boulevard, Herberg en thans in 't Pleintje. En wat vindt Pijnen zelf het fijnst aan het Papagaaienbal? "Ik geniet enorm van het contact dat ik op zo'n avond heb met de bouwers van de diverse bouwclubs. Lekker ouwehoeren, mouwen over carnaval en over het bouwproces. Gezellig een praatje maken onder het genot van een pilsje."

Eigen thema

Dit jaar is het thema van B.C. De Papagaai: Hop, hop, gas erop. "We richten ons kortom op het onderwerp transport. Heftrucks, vrachtwagens, kranen, noem maar op, zolang het met transport te maken heeft", vertelt Pijnen enthousiast. Op de vraag of men iets doet met het carnavalsmotto van Woensdrecht/Hoogerheide, antwoordt Pijnen ontkennend. "Nee, met het motto doen we niks. Dit is een bewuste keuze omdat wij met onze carnavalswagen in meerdere plaatsen rijden tijdens de carnavalsperiode. Zo zijn we aanwezig in carnavalsstoeten van Roosendaal, Halsteren en Ossendrecht." Voor wie het nog niet wist; het carnavalsmotto van Woensdrecht/Hoogerheide luidt dit jaar: 't is belle geblaoze.

Brokken

Voor Pijnen is carnaval 2018 geslaagd als hij en zijn medebouwers een goede wagen hebben vervaardigd. "En als we schadevrij de optocht doorkomen, zonder brokken te maken. Dan pas kunnen we écht tevreden terugkijken op het carnavalsseizoen."[l]