Willem van der Linden - Oliver de Hert
Willem van der Linden - Oliver de Hert Foto:

BERGEN OP ZOOM - In de 1e klasse A verloor BSV A van ’t Paardje uit Made en BSV B won met 3-1 tegen De Baronie D.

BSV A verloor nipt van ’t Paardje uit Made. Aan bord 1 speelde André van de Graaf remise. Aan de borden 2 en 3 verloren Alexander van ’t Hoff en Henk van Houten hun partij. Martin de Smit won aan bord 4. Door de 2½-1½ nederlaag zakt BSV A zakt naar de 6e plaats in klasse a! van de NBSB.

BSV B won met 3-1, maar kan waarschijnlijk het kampioenschap wel vergeten. Daarvoor was een 4-0 overwinning nodig en ook in de volgende ronde een 4-0 score tegen het bovenaan staande De Pion C. Aan bord 1 won Rob Hopman-Been. Aan bord 2 begin nota bene clubkampioen René Punt een enorme blunder en kon in een daarvoor goed staande stelling gelijk opgeven. Aan de borden 3 en 4 wonnen Bas van de Putte en Piet Bruys.

In de finalegroepen van het Open Bergs kampioenschap werden de volgende partijen gespeeld. In finalegroep A verloor koploper Pieter-Jan Demmers met zwart van Ton van Vliet en in finalegroep B won Bert van der Linden met wit van Zouhair Tahan.

Komende vrijdag vindt de derde en laatste voorronde plaats voor het Rapid Kampioenschap. Zaterdag vinden de zaterdagcompetities plaats. BSV 1 speelt tegen Souburg, een wedstrijd tussen twee middenmoters. BSV 2 speelt tegen DSC uit Dongen en de winnaar van deze match heeft een hele grote kans ook om kampioen te worden. BSV 3 speelt in de promotieklasse van de Zeeuwse schaakbond tegen het 2e team van De Zwarte Dame. Als BSV 3 wint blijft het meedoen om het kampioenschap. BSV 4 speelt tegen De Pion 3 uit Roosendaal, beide middenmoters.

In het vorige nummer kwam door een technisch probleem het nieuwe probleem te vervallen. Daarom dit keer geen oplossing van het vorige probleem, maar wel een nieuw probleem, zie diagram. Het was een partij tussen Willem van der Linden – Oliver de Hert. De vraag is: hoe wint zwart materiaal? Er moet wel bij gezegd worden dat de zwarte koning en torens nog niet hebben bewogen. [l]