Afbeelding
Foto:

Districtsschaakkampioenschap voor basisschoolteams

BERGEN OP ZOOM - Op woensdagmiddag 21 februari wordt voor de derde keer in successie het districtskampioenschap voor basisschoolteams gehouden. Met nog een ronde te gaan lijkt Dion Winterberg op weg om ook de tweede periode van het Bergs jeugdkampioenschap te gaan winnen.

In de koningsgroep van het Bergs jeugdkampioenschap staat de 9e jarige Dion Winterberg fier met 4 uit 4 bovenaan. Zijn naaste belager in Wouter Kunst met een punt minder. In de laatste ronde versloeg Dion Wouter met een op een neer gaande strijd zijn tegenstander.

In de torengroep is het spannend. Bovenaan staat Levi Vriens met 3 uit 4, maar naaste concurrent is David Chen die pas twee partijen heeft gespeeld en beide heeft gewonnen. Jeroen van Eekelen is met 2 uit 3 ook een serieuze gegadigde voor een topklassering in deze groep.

In de lopergroep is Marieke Luijks met 3 uit 3 de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap. Maar Koen van Uden is met net zoveel punten maar een wedstrijd meer gespeeld haar directe concurrent.

In de paardgroep is William Heerebeek al uitgespeeld en staat bovenaan met 4 punten uit 5 partijen. Alleen Amber Andriese kan hem nog inhalen.

In de pionnengroep staat Wessel Jansen met 5 uit 5 bovenaan. Zijn naaste belager Saphyra van Kasteren heeft maar liefst 2½ punt minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld.

Voor het meisjeskampioenschap staat Marieke Luijkx met 2 uit 2 bovenaan gevolgd door Emma Goorden. Dit toernooi kent geen perioden en wordt het hele jaar door gespeeld. Er spelen voor dit kampioenschap zes meisjes mee.

Voor het districtskampioenschap voor basisschoolteams kunnen alle scholen van West Brabant een of meerdere teams zich opgeven. Inmiddels hebben al negen teams zich ingeschreven. Dat rechtvaardigt het vermoeden dat het totaal aantal teams dit jaar weer hoger zal zijn dat vorig jaar. Toen speelden 22 teams mee. Inschrijven kan via http://schoolschaak.bozschaak.nl/ , maar alle scholen hebben een schrijven over dit toernooi gehad.

In het vorige jeugdschaaknummer in deze krant was er het probleem met als stelling: Wit Ka1, Dh2, Tc1, Pc4, pi: a4, b2, c2, f3, g2 en h4; zwart: Kh7, Td8, Te8, Lb7, Pf6, Pe5, a5, b6, c7, f5, g6, h6 en de vragen: 1. Wie staat er voor? 2. Hoe kan wit aan zet materiaal winnen? Om te bepalen wie er voor staat, kan de schaker als volgt tellen: D = 9; T = 5, L = P = 3 en pi = 1. Als oplossing kunnen we de puntentotalen van beide partijen tellen. We vinden dan dat wit 23 punten heeft en zwart 25 punten. We kunnen ook naar de verschillen kijken. Wit heeft een dame tegen zwart een toren, loper en paard. Dat is 9 tegen 11. Zwart staat dus voor. Maar wit kan materiaal winnen door Pxe5 te spelen. Als zwart dan dit paard met de toren slaat, dan slaat de witte dame toren. Dus na Pxe5 staat wit een puntje voor!

Het nieuwe probleem is een stelling uit het schaakleerprogramma chessity, zie diagram. De partijen staan gelijk, maar het witte paard wordt door de zwarte toren bedreigd. Hoe lost wit dit probleem op? [l]