Mathieu van der Poel ontsnapte in de eerste ronde al snel aan zijn achtervolgers FOTO MERIJN SITSEN
Mathieu van der Poel ontsnapte in de eerste ronde al snel aan zijn achtervolgers FOTO MERIJN SITSEN Foto: Merijn Sitsen

Topfavoriet Mathieu van der Poel domineert in 'zijn' Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Echt spannend werd het niet tijdens de heren elite van de GP Adrie van der Poel 2018, maar dat deerde het massaal toegestroomde publiek niets. Mathieu van der Poel maakte vanaf ronde één zijn favorietenrol waar en reed solo naar de finish.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Mathieu van der Poel kreeg het al regelmatig te horen dit seizoen: zijn dominantie maakt de wedstrijden een beetje saai. Maar dat interesseert het talent niets, en ook het publiek in 'zijn' Hoogerheide genoot met volle teugen van hoe Van der Poel zonder dan ook maar een moment in de problemen te komen naar de finish reed. Het gat met nummer twee Wout van Aert was het grootste deel van de wedstrijd maar liefst twintig seconden. Van Aert finishte op acht seconden afstand, maar werd nooit echt een gevaar.

Heren

De nieuwe fietsbrug zorgde bij de mannen, net zoals bij de vrouwen eerder die dag, voor een flinke opstopping aan het begin van de wedstrijd. Mathieu van der Poel kwam daar echter vlot weg, en wist meteen in de eerste ronde al een flink gat te slaan met zijn concurrentie. Ook de nummer twee, Wout van Aert, bleef zijn achterliggers ruim voor. De meeste spannende strijd van de wedstrijd ging dan ook om de derde plek. Die sleepte Michael Vanthourenhout binnen, nadat hij Laurens Sweeck van zich afschudde. David van der Poel kwam als achtste over de finish, nadat hij zaterdag nog won in Rucphen.

Junioren

Bij de junioren, de wedstrijd die zondag als eerste werd verreden, ging de Belgische Niels van der Putte er met de titel vandoor. Ook belandde er een Nederlander op het podium. Mees Hendriks werd derde. Ook de categorie mannen onder 23 ging naar een Belg. Eli Iserbyt bleef zijn concurrentie ruim voor en finishte met een voorsprong van 25 seconden.

Parcours

Het parcours van de GP Adrie van der Poel 2018 lag er zwaar bij, zoals vooraf ook al verwacht was. Het leek in niets op het droge, bevroren parcours van vorig jaar. De route kende bovendien enkele aanpassingen ten opzichte van vorig jaar. Naast de nieuwe fietsbrug bleken ook de twee Red Bull hellingen een flinke uitdaging te zijn. Bij de vrouwen leidde één van de hellingen tot een zware valpartij tussen Jolanda Neff en Pauline Ferrant Prevot. Dat leek in eerste instantie hun WK deelname in gevaar te brengen, maar ze hielden er beiden uiteindelijk niets aan over. De twee 40 centimeter hoge balken die voor de VIP-tent lagen, zorgde voor veel vermaak bij het publiek. Dat genoot met volle teugen van de manier waarop vooral Mathieu van der Poel de hordes al fietsend zonder problemen nam.[l]

Mathieu van der Poel reed in Hoogerheide als de lokale favoriet een thuiswedstrijd FOTO MERIJN SITSEN
Marianne Vos moest alles geven om als vierde over de finish te komen bij haar rentree FOTO MERIJN SITSEN
De fietsbrug was nieuw in het parcours. Voor het publiek was de brug handig, maar bij de renners zorgde de brug voor flinke opstoppingen bij de start FOTO MERIJN SITSEN
Mathieu van der Poel reed solo naar de finish FOTO MERIJN SITSEN
Niels van der Putte was dolblij met zijn winst bij de junioren FOTO GINOPRESS