In de hangaar, onder de vleugels van een Fokker-100 kregen aankomende studenten uitleg over de studie tot vliegtuigtechnicus tijdens de open dag van AM&TS en Markiezaat College in Hoogerheide. FOTO MARILYN PIETERSZ
In de hangaar, onder de vleugels van een Fokker-100 kregen aankomende studenten uitleg over de studie tot vliegtuigtechnicus tijdens de open dag van AM&TS en Markiezaat College in Hoogerheide. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Open dag AM&TS en Markiezaat College goed bezocht

HOOGERHEIDE – De open dag georganiseerd door Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) en Markiezaat College op het Aviolanda Businesspark in Hoogerheide van afgelopen zaterdag, is goed bezocht. Hier kunnen jongeren een Middelbaar Beroeps Opleiding (MBO) volgen in de vliegtuigtechniek en tegelijkertijd Europees erkende certificaten halen die er voor zorgen dat ze niet enkel in Nederland, maar in meer dan dertig landen aan de slag kunnen. De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen verwees in zijn nieuwjaarstoespraak naar deze opleiding.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Adriaansen zei toen: "Voor de jonge techneuten onder ons is één ding zeker. Bij de start van de studie in Woensdrecht is baanzekerheid gegarandeerd." Hij doelde bijvoorbeeld op het onderhoud aan de motoren van de F-35 straaljagers, opvolger van de F-16, die op de vliegbasis in Woensdrecht zal gebeuren. Los hiervan is er vraag naar kundige vliegtuigtechnici. Zijn woorden waren niet aan dovemansoren gericht. Vanaf tien uur in de ochtend gingen de deuren open tot laat in de middag. "De toeloop is de gehele dag constant geweest. De belangstelling was groot en het was druk", aldus Eveline Krätz van AM&TS.
Enthousiast vertelt zij over de samenwerking tussen AM&TS en het Markiezaat College en over wat deze opleiding in Woensdrecht uniek maakt. De opleidingen in vliegtuigtechniek verzorgt het Markiezaat College namelijk samen met AM&TS. "Je kunt op meerdere plaatsen in Nederland een opleiding vliegtuigtechniek volgen, zoals in Tilburg. Echter, hier voegen we de zogenoemde Europese Part-certificaten toe. Ze zijn verweven in het onderwijs. De studenten hoeven die certificaten niet apart te behalen." Zonder deze certificaten, legt Krätz uit, mag een technicus niet het werk aftekenen na herstel-of controlehandelingen aan een vliegtuig.

Meisjes
De studiebrochure meldt voorts dat de studenten onderricht krijgen op een bijzondere locatie, pal naast een vliegbasis, tussen de vliegtuigen, op een luchtvaart gerelateerd bedrijventerrein, het Aviolanda Businesspark. Verheugd meldt Krätz dat steeds meer meisjes kiezen voor techniek. "Vorig jaar was 10% van de eerstejaars die zich inschreven voor de studie vliegtuigtechniek, jonge meisjes. En ik ben ervan overtuigd dat het dit jaar niet anders zal zijn." Op deze zaterdagochtend staan zowel docenten als studenten klaar om de aankomende leerlingen te woord te staan. Voorts zijn er in de onderhoudshangaar potentiële werkgevers aanwezig, zoals de luchtmacht, KLM, Fokker Services en Transavia. Zij geven tekst en uitleg over baanmogelijkheden. Krätz: "Zo kan men zowel kennismaken met de studie als met mogelijke werkgevers."

Vakkenpakket
Een veel gestelde vraag tijdens de open dag betreft het vakkenpakket. Docent Eppo Cleiren is kraakhelder hierover. "Wiskunde en natuurkunde zijn essentieel." Veelbetekenend en met pretoogjes voegt hij eraan toe: "Tja, er schijnen enkele natuurkundige wetten te zijn die verklaren waarom een vliegtuig vliegt, vandaar de nadruk op natuurkunde." Eerstejaarsstudenten Nienke Weeber en Lloyd Fierloos geven aan dat ze vandaag al verschillende keren de vraag kregen wat nou het verschil is tussen de studies avionica en mechanica. "Avionica gaat over de elektronica in het vliegtuig. Mechanica betreft het werk aan bijvoorbeeld de motoren, de buitenkant van het toestel."
Open dag bezoeker Axel (20) is gek van vliegtuigen en zijn droom was piloot worden. Momenteel studeert hij procestechniek. Echter, hij wil van studie veranderen. "Procestechniek was geen goede keuze. Vliegtuigtechniek ligt me beter, want dan ben ik toch bezig met vliegtuigen." Dewin (15) ziet het sleutelen aan vliegtuigen ook zitten. "En als ik dan ook nog bij defensie kan werken, dan is dat top." [l]