De insignes hangen weer in de speciale carnavalskast: carnaval 2018 kan beginnen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De insignes hangen weer in de speciale carnavalskast: carnaval 2018 kan beginnen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Prinsen hangen insignes weer in de kast

HOOGERHEIDE – Het is inmiddels al weer enige jaren een traditie: het ophangen van de carnavalsinsignes in de speciale kast in de centrale hal van het gemeentehuis. Ook dit jaar bleef deze traditie niet achterwege en de Prinsen hadden voor het College van Burgemeester en Wethouders zelf ook nog een verrassing meegenomen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens burgemeester Steven Adriaansen toonde de aanwezigheid van alle Prinsen en gevolg tijdens de bijeenkomst aan dat ook de carnavalsstichtingen de traditie van het ophangen der insignes een warm hart toedragen.

"Zelfs toen we de tijd van 17.00 naar 19.00 uur moesten verplaatsen, omdat zo alle Prinsen hun opwachting konden maken, was dat geen probleem. Het is tekenend voor het carnaval in Woensdrecht, dat we gezamenlijk kunnen afspreken en de insignes in het kastje kunnen hangen als start van het carnaval. Ieder dorp doet zijn eigen ding, maar wil elkaar ook ontmoeten. Dat is mooi."

Ceremonie

Na die woorden van de burgemeester werden de insignes in het kastje opgehangen. Stuk voor stuk beelden de insignes weer uit waar het carnaval in Wjeeldrecht, Ostrecht, Sanegat en Put en Buntland dit jaar om draait. Meestal vindt na deze 'ceremonie' aansluitend een borrel plaats in de raadszaal van het gemeentehuis, maar dit keer zorgden de vier prinsen voor een kort oponthoud. Prins Fon I van Wjeeldrecht nam daarbij het woord: "We hebben als vier carnavalskernen eens goed nagedacht. We zijn namelijk van mening dat, als we bij het inhalen van de Prinsen een sleutel overhandigd krijgen, we ook een echt slot moeten hebben. Daarom hebben wij daar voor gezorgd. Het is de bedoeling dat de vertegenwoordigers van het College die de kernen bezoeken dit slot steeds bij zich hebben."

Sloten

Tijdens het komende carnaval zal burgemeester Adriaansen aanwezig zijn in Ostrecht, wethouder Hans de Waal in Wjeeldrecht en Sanegat en wethouder Martin Groffen in Put en Buntland. De wethouders Lars van der Beek en Jeffrey van Agtmaal zijn helaas niet in staat bij het inhalen aanwezig te zijn in één van de vier kernen, maar wethouder van Agtmaal ging voor de gelegenheid wel even op de foto.

Met de uitreiking van de sloten, waardoor straks met carnaval de deur voor de gemeente op slot gaat in de kernen en voor de carnavalsstichtingen open, werd carnaval 2018 dan echt ingeluid.

Motto's

Tijdens de borrel die daarna van start ging in de raadszaal/kapel konden Put en Buntland, Sanegat, Ostrecht en Wjeeldrecht nog melden wat hun motto's zijn en wat er allemaal op de planning staat.

Putte

In Put en Buntland is het motto dit jaar 'We zen oep de goeie weg'. Sinds het nieuwe bestuur in Put en Buntland is aangetreden ziet de toekomst voor het carnaval in Put en Buntland er weer goed uit, met onder meer voor het eerst sinds jaren weer een kinderkroegentocht bij de intocht op carnavalszaterdag.

Woensdrecht

Wjeeldrecht heeft als motto ''t is belle gebloaze' en neemt dit jaar onder meer afscheid van garde Looike, die 11 jaar actief is geweest als garde in Wjeeldrecht.

Ossendrecht

Ostrecht neemt ook afscheid dit jaar en wel van Prins Kees I. Hij zwaaide vele jaren de scepter in het dorp. Mede daarom is het motto dit jaar 'We gwooie ut roer om'.

Huijbergen

Tot slot is er het Sanegat. Daar is er door het overlijden van Grootste Boer Louis Schenk vorig jaar een nieuwe Grootste Boer in de persoon van Tokke, voorheen bekend als Nar Tokke. Omdat Nar Tokke Grootste Boer Tokke werd is er een nieuwe nar in Sanegat, Nar Riekus.

Met ook nog een nieuwe Geit als wagen zal Sanegat het motto eer aandoen: 'Me Springe Dur Uit.' [l]