Opperste concentratie FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Opperste concentratie FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Jong en oud neemt deel aan 6e editie van Wjeeldrechts Dikteej

WJEELDRECHT - "Mijn geheim? Ik begin gewoon een paar dagen van tevoren met studeren", lacht de oudste winnaar van het 't Grwoot Wjeeldrechts Dikteej. Ook dit jaar testte hij zijn kennis van het Wjeeldrechts dialect. In café de Boulevard in Hoogerheide zit hij samen met nog andere, verklede carnavalsfans ijverig te schrijven met oog op de 1e plaats. Maar het is Rini Holtzer die er met de eer vandoor gaat.

DOOR LAURA VAN ALPHEN

Jong en oud verzamelde zich zaterdag 3 februari voor hét taalevenement tijdens carnaval in Hoogerheide, 't Grwoot Wjeeldrechts Dikteej. Jan van Luysterburg is, samen met Edy Minnebach, trotse schrijver van het dictee en vertelt voluit over de taaltest. "Het bestaat uit twee rondes. Ronde 1 is het dictee en ronde 2 bestaat uit dialect gerichte kennisvragen." Verheugd laat hij weten dat dit jaar de 6e editie wordt gehouden. Het dictee hangt samen met het motto van dit jaar ''t Is belle gebloaze'.

'Niet te lang
nadenken, dan
gaat het fout'


Geen bellenblazen in café de Boulevard, maar wel de vaste en ook nieuwe deelnemers. De ervaren deelnemers hebben een tip voor de nieuwkomers. "Gewoon niet te veel nadenken, want dan gaat het fout. Gewoon opschrijven zoals je het hoort."
Aanmelden
Aanmelden voor het dictee is gemakkelijk. Van Luysterburg vertelt namelijk dat er geen bepaalde eisen zijn om je in te kunnen schrijven. "Iedereen mag meedoen. De leeftijd of waar men vandaan komt, maakt niet uit." Dat is ook te zien. Er zijn zowel jongeren als ouderen, Snoeken en Krabben. "Wanneer aangemeld," vertelt hij verder, "ontvangen de deelnemers de spellingsregels en twee proefdictees toegestuurd. Dit is als voorbereiding voor de deelnemers." Alle voorbereidingen worden verzorgd door van Luysterberg, Karnavalsstichting De Snoeken en Werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier. Zij hebben nauw contact met de organisatoren van het Berregs Diktee. "Wij zijn een navolging van het Berregs Diktee. We hebben ook een aantal van hun regels overgenomen. Zo moet het dictee bijvoorbeeld worden ingevuld met potlood, niet met pen."

Deelnemers
Iedereen schrijft met potlood, zo ook de Wjeelzangers die zorgen voor het muzikale aspect op deze zaterdagmiddag. Er wordt door de verklede deelnemers meegezongen en geklapt. Ook Jamai (14) zit zeker niet stil. Hij houdt van de gezelligheid die er heerst. "Ik kom voor de sfeer, het is gewoon leuk!" zegt hij. Hij zit aan een tafel met nog wat vrienden. "We komen normaal met een groepje van zes jongeren, maar drie konden er niet bij zijn vandaag. Maar het is nog steeds gezellig." Naast de 14-jaar jonge Jamai en zijn vriendengroep, zijn er ook ouderen die zich goed vermaken. De oudste deelnemer aan het dictee is 79 jaar. Een gemêleerd gezelschap, dat allemaal de liedjes kan meezingen.

Winnaar
"De uitslagen zijn bekend", luidt het. Vijf mensen hebben zorgvuldig de ingevulde dictees nagekeken en de spanning onder de deelnemers is voelbaar. Er wordt begonnen met het voorlezen van de antwoorden, gevolgd door de prijsuitreiking. De gelukkige winnares, met maar 18 fouten, is Rini Holtzer. Stralend neemt ze de beker in ontvangst, uitgereikt door prins carnaval, Fon van Zunderd.

"De Felix Verbeek wisselbeker mag de winnende deelnemer houden, als hij of zij deze drie jaar achter elkaar wint", zegt van Luysterburg. De winnaar worden, is natuurlijk een grote eer, maar iedereen is het over een ding zeker eens, en dat is dat de gezelligheid het belangrijkste is. "We doen het natuurlijk allemaal voor de leut eej."[l]

Winnares Rini Holtzer neemt de prijs trots in ontvangst FOTO LAURA VAN ALPHEN