Op bezoek bij de broeders en het Wilhelmietenmuseum

HUIJBERGEN - De congregatie van de broeders van Huijbergen kreeg landelijk bekendheid met het opvoedingscentrum Ste Marie. Minder bekend is dat de broeders zich op veel meer plaatsen in Nederland en ook in het buitenland inzetten voor het onderwijs. Op 21 februari is er in het broederhuis een lezing over de geschiedenis van de broeders en hun voorgangers, de Wilhelmieten. Na de lezing is er een rondleiding in het Wilhelmietenmuseum.

De congregatie van de broeders werd rond 1850 gesticht door de bisschop van Breda op de plaats van het oude Wilhelmietenklooster. In de loop der jaren groeide de congregatie uit tot een bekend R.K. opvoedingscentrum met een basisschool en twee internaten. In 1941 werden de broeders gedwongen het klooster te verlaten, maar na de oorlog werd het klooster weer opgebouwd. In het eerste deel van de lezing gaan broeder Bram in op de betekenis van arbeid in de traditie van het kloosterleven, op de geschiedenis van de congregatie en hoe de activiteiten in de toekomst in Indonesië worden voortgezet. Daarna neemt Ineke Leemput het woord. Zij is lid van het bestuur dat is gevormd om het Wilhelmietenmuseum een nieuwe impuls te geven. Ineke Leemput vertelt over de geschiedenis van de Wilhelmieten, die al vanaf de Middeleeuwen in Huijbergen woonden. Na de koffiepauze volgt een bezoek aan het Wilhelmietenmuseum.
Broeder Bram was algemeen overste van de broeders van Huijbergen. Ineke Leemput was bijna negentien jaar pastoraal werker in het bisdom Breda. Zij studeerde theologie en werkte in de parochie van Breda Oost en Teteringen en later in de parochie van de Heilige Familie. Als aanspreekpunt voor het Jongerenpastoraat heeft zij veel nieuwe initiatieven opgezet. Na haar pensionering in 2016 raakte zij als bestuurslid betrokken bij het Wilhelmietenmuseum.

Oecumenische Werkgroep Spiritualiteit
De lezing is de vierde van vijf spiritualiteitsavonden. Thema van de avonden is: ‘Zing, vecht, huil, bid.’ Let op: deze avond vindt plaats in het broederhuis van Ste Marie, Boomstraat 7 in Huijbergen. Parkeren is mogelijk bij de kerk van Huijbergen. De inloop met koffie/thee is vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 19.45 uur. Om de kosten te dekken wordt een (vrijwillige) bijdrage gevraagd. Meer informatie bij Thea Dierckx, tel: 06 48460859 of Wimke Overbeek, tel: 164 614166.[l]