Erik de Laet overhandigt de rapportage aan wethouder Lars van der Beek FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN
Erik de Laet overhandigt de rapportage aan wethouder Lars van der Beek FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: Jose van der Wegen

Evaluatierapport vol aanbevelingen voor toekomst

PUTTE - De pilot 'Zelf doen, Samen doen, Laten doen' met Hulplijn Putte met telefoonnummer 606060 en de inzet van de dorpscoördinator is in november vorig jaar stopgezet na een succesvolle inzet. Het initiatief van Zorgcoöperatie Putte (Zorg om Zorg) in samenwerking met de gemeente Woensdrecht, Thuiszorg West-Brabant, de Wmo Adviesraad, de Brede Welzijnsinstelling en de huisartsen van Putte is nu geëvalueerd en wethouder Lars van der Beek kreeg uit handen van Erik de Laet van Zorg om Zorg het evaluatierapport.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In het rapport staan diverse aanbevelingen om de (lokale) toegang tot het sociaal domein in de toekomst te verbeteren. Volgens Erik de Laet van de Putse Zorgcoöperatie Zorg om Zorg ontstond de pilot 'Zelf doen, Samen doen, Laten doen' na de enquête die de zorgcoöperatie onder de Putse bevolking uitvoerde. "Daaruit bleek een duidelijke behoefte te bestaan over waar mensen terecht konden voor welke vraag over wonen, zorg en welzijn. Er bleek onvoldoende afstemming te zijn tussen de formele en de informele zorg. Zeker omdat mensen niet snel hulp vragen en proberen iets eerst zelf op te lossen of onderling een oplossing te zoeken, is die informele zorg juist erg belangrijk. Met de pilot wilden we helpen bij het kerngericht organiseren van de zorg."

Positief

Vanaf april 2016 tot november 2017 liep de pilot in Putte. In die periode was ook de dorpscoördinator actief en de telefonische hulplijn 606060 bereikbaar. Daarna is de pilot dus geëvalueerd. "De mensen die gebruik hebben gemaakt van de hulplijn, hebben zeer positief gereageerd. 80% van alle meldingen die gedaan zijn via 606060 zijn als positief ervaren. Zowel hulpverleners als hulpvragers waren tevreden. Dat bijvoorbeeld een intake thuis kon worden gedaan, werd als zeer prettig ervaren. Dat neemt niet weg dat er ook wat verbeterpunten zijn. Tot de aanbevelingen en aandachtspunten behoren onder meer het realiseren van een passende kennis tussen de zorgregie en de nazorg, het versterken van het netwerk in het kader van preventieve zorg en het verbeteren van de samenwerking tussen professionals. Deze werken nu nog te vaak naast elkaar, wat niet in het belang is van de hulpvrager."

Verbetering

Als verantwoordelijk wethouder voor het sociaal domein nam wethouder Lars van der Beek de rapportage in ontvangst. Hij zei blij te zijn met het rapport en met de pilot zelf. "Het college zag de pilot, waarvan het initiatief kwam vanuit de zorgcoöperatie, direct als een kans. Dat wilden we stimuleren. Er gebeurde in Putte natuurlijk ook al erg veel. Het dorp blinkt uit in zorg en burgerkracht. De rapportage van de stuurgroep wordt nu gebruikt voor een gemeentelijke evaluatie van de integrale toegang van het sociale domein. Alle aanbevelingen zullen worden meegenomen en al dan niet worden overgenomen om de integrale toegang verder te verbeteren. Onze ervaring met de pilot is nu dat door korte lijnen de zorg richting de burger echt verbetert en er sneller geschakeld kan worden tussen de betrokken partijen. Het succes van de pilot is niet alleen te danken aan de zorgcoöperatie of het college, maar aan ons allemaal."

De aanbevelingen die de stuurgroep van de pilot heeft genoteerd in de evaluatierapportage, zijn opgedeeld in vier rubrieken, te weten organisatie, bereikbaarheid, kwaliteitsbevordering en onderzoek. In totaal zijn er 12 aanbevelingen gedaan. 'Organiseer in de gemeentelijke toegang een vast aanspreekpunt 'op locatie' per dorp (dorpscoördinator)' en 'Zorg ervoor dat aan de voorkant van het klantproces wordt gewezen op de mogelijkheden van (in)formele cliëntondersteuning', het zijn slechts twee van de aanbevelingen die gedaan worden. Het gehele rapport is onder meer te vinden op de website van de Wmo Adviesraad Woensdrecht en Zorg om Zorg.[l]