De poppen van De Kliederende Kladder zijn klaar voor hun tweede optreden op 21 april FOTO: ZORG OM ZORG
De poppen van De Kliederende Kladder zijn klaar voor hun tweede optreden op 21 april FOTO: ZORG OM ZORG Foto: Zorg om Zorg

De Kliederende Kladder keert terug naar Putte

PUTTE – Begin september 2017 werd in MFC De Biezen voor het eerst door 19 vrijwilligers van de Putse Zorgcoöperatie Zorg om Zorg het poppenspel De Kliederende Kladder uitgevoerd. Dit poppenspel met een immense poppenkast was zo'n succes, dat na een evaluatie in december besloten is De Kliederende Kladder opnieuw te spelen. Een herkansing dus voor de mensen die dit spektakel gemist hebben!

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens Adri Gelten, bedenker en schrijver van De Kliederende Kladder, was het poppenspel namelijk een enorm succes. "Ik word zelfs nu nog aangesproken over het verhaal en gevraagd of we het niet nog een keer kunnen doen? Ook werden veel van de poppenspelers aangesproken met de namen van de poppen uit het spel, waardoor wel duidelijk was dat het echt tot roering heeft geleid in het dorp. Na de evaluatie in december hebben we dan ook besloten het poppenspel nog een keer op te voeren. Zo krijgen de mensen die het toen gemist hebben, de kans om het alsnog te zien." Het succes is ook wel te verklaren volgens Adri: "het was geen toneelspel en geen poppenkast. Het was iets unieks, waardoor het indruk heeft achtergelaten en zelfs interesse heeft gewekt in Ossendrecht en Woensdrecht."

Reprise

De reprise van De Kliederende Kladder vindt dit keer plaats op zaterdag 21 april, wederom in MFC De Biezen. "Het verhaal blijft hetzelfde, al zullen we wel hier en daar wat schaven. Nu verliep de wisseling van de diverse decors bijvoorbeeld soms wat onhandig. Er waren vier mensen nodig om de decors te verwisselen. We gaan nu een soort railssysteem ontwikkelen om dit te vereenvoudigen. En er zijn nog wel wat verbeterpuntjes.

'Het poppenspel heeft
indruk achtergelaten'

Zo zal in de nieuwe versie niet burgemeester Hofmans een rol spelen, maar burgemeester Stuy, zodat het past in de tijdsspanne van het verhaal, dat zich afspeelt rond 1965." Het poppenspel zelf draait om een Puts mysterie, waarbij er rare en vreemde dingen in het dorp gebeuren. Diverse Putse notabelen en gewone burgers van weleer, zoals pastoor Wolters, burgemeester Stuy, bovenmeester Bastiaansen, agent van de Broek (Manco Kapak), bode Lowieke Hendrickx (Lowieke Absoluut) en mevrouw Ots (Lo Krab) komen aan bod. "De bijnamen maken het voor Puttenaren een feest van herkenning, maar ook voor niet-Puttenaren is het natuurlijk leuk om mee te maken. Juist het gebruik van die bijnamen is speciaal. Veel van die bijnamen zullen verdwijnen. Op deze manier kunnen we het levend houden."

Monument

Het verhaal van de Kliederende Kladder kent overigens niet alleen maar bekenden uit de Putse gemeenschap. Er zijn ook twee figuren uit de fantasie van Adri Gelten ontsproten, te weten Putopia en de geest van Jacob Jordaens. "Zij spelen in het verhaal ook een belangrijke rol, maar zijn beiden verzonnen personages." De mensen die het verhaal al kennen, weten waarom de geest van Jacob Jordaens een rol speelt, maar zonder te veel te verklappen: de renovatie van het monument van de Antwerpse kunstenaar aan de Antwerpsestraat is belangrijk binnen het Putse mysterie van de Kliederende Kladder.

De reprise van De Kliederende Kladder wordt dus uitgevoerd op zaterdag 21 april om 19.30 uur in MFC De Biezen. Kaarten kosten 7,50 euro. VIP-kaarten kosten 25 euro. De voorverkoop is reeds gestart. De opbrengsten komen volledig ten goede van de zomeractie van Zorg om Zorg in Putte. Dit is een actie gericht op ouderen die ook in de zomermaanden een dagje er tussenuit willen, maar dit om wat voor reden zelf niet kunnen organiseren. De Kliederende Kladder wordt verder mede mogelijk gemaakt door Dorpsplatform Putte, de Wit-Gele Kruisvereniging, de Katholieke Arbeidersbeweging en JF Mode, kledingwinkels in Putte.[l]

De burgemeesterspop FOTO ZORG OM ZORG