Handhaving aan de slag met
hondenpoep en drugshandel

WOENSDRECHT - Huisvesting van arbeidsmigranten, hondenpoep, drugshandel en het illegaal kappen van bomen. Het zijn slechts een paar van de speerpunten waar burgemeester Steven Adriaansen dit jaar extra op in wil zetten. Het college van burgemeester en wethouders heeft in totaal zeven aandachtspunten vastgesteld voor 2018.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Woensdrecht stelt ieder jaar een zogenaamd uitvoeringsprogramma op. Hierin wordt precies vermeld aan welke taken de handhavers van de gemeente Woensdrecht dit jaar extra aandacht moeten besteden. Eén van die speerpunten is asbestverwijdering. Alle asbestdaken in de gemeente Woensdrecht moeten in 2024 verwijderd zijn en daarom gaan handhavers van de gemeente in het tweede kwartaal van 2018 een asbestinventarisatie houden.

Arbeidsmigranten

Daarnaast gaat de gemeente controles uitvoeren op de huisvesting van arbeidsmigranten. Bij de controles wordt gekeken naar de omstandigheden waarin de arbeidsmigranten wonen, maar ook of zij wel geregistreerd staan in de gemeente. "De gemeente Woensdrecht heeft inmiddels een goed beeld van de huisvesting van arbeidsmigranten en wil dit in 2018 vasthouden", aldus burgemeester Steven Adriaansen.

Hondenpoep

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) worden ieder jaar ingezet om de grootste ergernissen van inwoners aan te pakken en dat is in 2018 niet anders. Denk bijvoorbeeld aan loslopende honden, hondenpoep en aantasting van het openbaar groen. "Een groot deel van het toezicht houden in de openbare ruimte gebeurt op basis van meldingen. Hier kunnen we de hulp van inwoners goed bij gebruiken." De boa's worden ook ingezet voor controles bij evenementen. Is er wel een vergunning aangevraagd? Hoe staat het met de brandveiligheid en wordt de drank- en horecawet wel nageleefd?

Drugshandel

Minder zichtbaar, maar toch van wezenlijk belang is de controle op de Opiumwet en de aanpak van ondermijnende criminaliteit. "Ook in 2018 zal streng worden opgetreden tegen drugshandel", stelt de burgemeester. De georganiseerde criminaliteit tast volgens Adriaansen onder andere de veiligheid en leefbaarheid aan van inwoners. "Samen met onze partners wordt hier in 2018 verder werk van gemaakt." Als laatste punt heeft de gemeente aangegeven strenger te willen controleren op het illegaal kappen van bomen.

Uren

Hoeveel uur precies nodig gaat zijn voor deze speerpunten is nog onbekend. Er is een inschatting gemaakt van het benodigde aantal uren dat de gemeentelijke handhavers hiervoor nodig hebben. De overige uren worden verdeeld over andere handhavingstaken. [l]