Mevrouw krijgt bloemen van de burgemeester FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Mevrouw krijgt bloemen van de burgemeester FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Mevrouw Bogers geniet van 100ste verjaardag

OSSENDRECHT - Het was woensdag groot feest in de Mariahove in Ossendrecht. Mevrouw Bogers-Schillemans vierde daar haar 100ste verjaardag. Bogers genoot met volle teugen van de gezellige viering met als kers op de taart het bezoek van burgemeester Adriaansen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Met slingers en ballonnen aan haar rolstoel vierde mevrouw Bogers-Schillemans woensdag haar verjaardag in de Mariahove in Ossendrecht. De 100-jarige bewoonster keek al weken uit naar de feestelijkheden. Een week voor haar verjaardag kreeg ze al een prachtig proefkapsel aangemeten. En op de dag zelf kreeg ze van de verzorging mooie make-up. Mevrouw genoot dan ook met volle teugen van de uitgebreide viering van haar bijzondere mijlpaal.

Meegenieten

Rianne de Wit, teamleidster van de Mariahove, genoot samen met alle verzorgden mee van alle feestelijkheden. "Mevrouw is altijd heel erg aardig naar de verzorging toe. Ze is altijd in een goed humeur. Ondanks haar hoge leeftijd is ze enorm belangstellend en geeft ze ons advies voor hoe we zo lang mogelijk gezond en soepel kunnen blijven", vertelt ze enthousiast. "Het is altijd een mooi begin van de werkdag om haar te helpen. Het is heel bijzonder om nu deze 100ste verjaardag mee te maken. We wensen mevrouw allemaal een prachtige dag toe."

Koeien melken

Mevrouw Bogers-Schillemans is geboren op 28 februari 1918 op een boerderij aan de Westelaarsestraat in Heerle. Daar groeide ze op het bedrijf, wat gemengd akkerbouw en melkvee deed, op in een gezin van één broer en drie zussen. "Ze heeft er een onbezorgde jeugd gehad", vertelt haar zoon Frans. "Ze is altijd op de boerderij blijven wonen en werken waar ze het vee verzorgde." Net na de oorlog leerde ze haar man kennen, Petrus Bogers. Op 12 mei 1948 is ze met hem getrouwd. Ze hebben samen drie kinderen gekregen: een jongen en twee meisjes. Het echtpaar heeft tot hun 65ste koeien gemolken, wat volgens haar zoon 'haar lust en haar leven' was."Moeder heeft vier kleinkinderen gekregen en inmiddels drie achterkleinkinderen. Vader overleed in 1997 waarna ze alleen achterbleef op de boerderij. Daar bleef ze, mede dankzij de hulp van de thuiszorg, wonen totdat een ongelukkige val daar een einde aan maakte op 97-jarige leeftijd", aldus Bogers. Via het ziekenhuis kwam ze terecht in Mariahove in Ossendrecht. Een gelukkige plaatsing, want daar dit mevrouw goed op haar plek. "Ze vond de verzorging en de sfeer geweldig en wilde na haar herstel niet meer terug naar huis aan de Westelaarsestraat waar ze geboren was", legt haar zoon uit. "Ze heeft een mooie oude dag in Mariahove en is zeer tevreden met de aandacht die ze krijgt van het vriendelijke personeel."[l]