Kaan Ercel voor het gemeentehuis in Woensdrecht FOTO HANNEKE MARCELIS
Kaan Ercel voor het gemeentehuis in Woensdrecht FOTO HANNEKE MARCELIS Foto:

De nieuwe voorzitter van de jongerenraad: Kaan Ercel

HOOGERHEIDE - Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen is het een spannend moment om voorzitter te worden van de jongerenraad. Maar de 21-jarige Kaan Ercel greep de kans met beide handen aan. Afgelopen maandag stond het eerste grote moment op de planning voor de kersverse voorzitter: het jongerendebat in de raadzaal van het gemeentehuis.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Toen oud-voorzitter Jeroen van der Ha aankondigde te gaan stoppen als voorzitter van de jongerenraad, was het geen grote verrassing wie zijn stokje over zou nemen. Kaan Ercel zit al sinds zijn 13e in de jongerenraad en zorgde er vorig jaar nog samen met Van der Ha voor dat de raad niet ten onder ging aan een ledentekort. Al studeert hij tegenwoordig in Tilburg, aan weggaan uit Hoogerheide denkt de 21-jarige Ercel geen moment. Hij was dan ook de aangewezen persoon om de raad, die inmiddels weer bestaat uit een stabiele groep van zeven leden, te vertegenwoordigen. En zijn hulp werd meteen ingeroepen door de gemeente Woensdrecht, namelijk om jongeren te werven voor het jongerendebat wat maandag 5 maart plaats vond.

Jongerendebat

"Wij probeerden via onze Facebook-pagina, maar ook via ons eigen netwerk en via whatsapp zoveel mogelijk jongeren te bereiken en te motiveren om naar het jongerendebat te komen", legt Ercel uit. "Dat is voor de gemeente best lastig om te doen namelijk. Wij als jongerenraad staan natuurlijk veel dichter bij de jeugd in de gemeente en kunnen ze makkelijker bereiken." Op de speciale debatavond voor jongeren stonden onderwerpen op de agenda die voor de jeugd relevant zijn, zoals wonen, openbaar vervoer en alcohol. Kaan Ercel is trots op de samenwerking tussen de jongerenraad en de gemeente Woensdrecht. "We worden echt serieus genomen door de gemeente, en dat is ook wat het zo leuk maakt om in de raad te zitten. Je kunt echt een verschil maken", legt hij uit. Daarbij is er de afgelopen jaren veel veranderd, in positieve zin. "Toen ik zeven jaar geleden in de raad ging, was bijvoorbeeld een wethouder de voorzitter van de vergadering", legt hij uit. "Natuurlijk heel leerzaam, maar nu bepalen we veel meer onze eigen agenda. En dat maakt het uitdagend."

Project

De jongerenraad werkt tegenwoordig op projectbasis, legt de enthousiaste voorzitter uit. "Iedereen die een idee heeft, kan daarmee aan de slag gaan. Zo proberen we heel concrete problemen op te lossen." Een voorbeeld van een lopend project: het creëren van een studieplek in de bibliotheek. Want waar veel grote steden een hogeschool of universiteit hebben waar jongeren kunnen gaan zitten, mist zo'n plek in Woensdrecht. "Dat idee kwam van een mede-raadslid en daar zijn nu plannen voor in de maak." Op de vraag wat zijn meest trotse moment is uit zeven jaar jongerenraad, moet Ercel even nadenken. Maar uiteindelijk komt hij met een overtuigend antwoord: "De realisatie van de fietsverlichting. Dat is echt iets waar wij ons als raad hard voor hebben gemaakt, want veel te veel jongeren moesten door het donker naar school fietsen."

In de toekomst wil Ercel zich vooral bezig gaan houden met wonen en werkgelegenheid. Dat zijn twee onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen. "Er zijn genoeg jongeren die hier willen blijven wonen later. Daar ben ik er één van. Maar dan moeten we wel betaalbaar kunnen wonen en een baan kunnen vinden." En wordt die baan dan toevallig ook in de politiek? Ercel antwoord lachend: "Nee, zelf de politiek ingaan is dan weer niets voor mij."[l]

Ben je geïnteresseerd in de jongerenraad? Wil je een probleem aankaarten, of met de raad meedenken over hoe de gemeente Woensdrecht aantrekkelijker kan worden voor de jeugd? Ga naar www.facebook.com/JongerenraadgemeenteWoensdrecht