Toegang van het oude kerkhof.
Toegang van het oude kerkhof. Kees Colpaart

NL Doet op HOWK

WOENSDRECHT - Evenals twee jaar geleden doet de Stichting Het Oude Woensdrechtse Kerkhof (HOWK) mee met NLdoet. Zaterdag 10 maart wordt weer de grootste vrijwilligersactie van Nederland gehouden. In heel Nederland komen vrijwilligers bij elkaar om een klus aan te pakken.

Omdat deze begraafplaats een historische plaats is voor alle mensen van de gemeente Woensdrecht hebben we deze activiteit aangemeld bij NLdoet. NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds en zet de schijnwerpers op vrijwillige inzet van mensen. Vrijwilligerswerk vormt het hart van sociale initiatieven. Zo laten ze zien hoe belangrijk actieve burgers zijn voor de samenleving en dragen ze bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk.

De afgelopen jaren is er ook al heel wat gebeurt op het kerkhof. Op een deel is de beplanting aangepast. Daarbij is gekozen voor planten die geen schade aanbrengen aan de zerken. Komende jaren zullen we telkens een deel gaan vervangen. Dat kunnen wij als stichting HOWK niet alleen. Daarbij hebben wij hulp nodig, enerzijds om beplanting te rooien en anderzijds om nieuwe beplanting aan te brengen. Diverse zerken zijn vakkundig gerepareerd en schoongemaakt. Ook zijn de palen van het toegangshek het afgelopen jaar verfraaid.
Rondom een oude boom is een strooiveld aangelegd voor het verstrooien van de as van overledenen. Hoewel het kerkhof is gesloten voor begravingen, kan er wel as worden verstrooid.

Vrijwilligers
Het onderhoud van deze begraafplaats aan de Rijzendeweg is geheel in handen van vrijwilligers. Om het kerkhof beter begaanbaar te maken willen we looppaden maken tussen de graven, zodat ook ouderen het graf van hun dierbaren beter kunnen bezoeken. We zijn al begonnen, maar kunnen best wat helpende handen gebruiken om een inhaalslag te maken. Het Oranjefonds heeft ons hiervoor een subsidie van € 400,00 in het vooruitzicht gesteld.
Meer informatie en aanmelden op https://www.nldoet.nl/klus/33293 of bij Kees Colpaart, carla.kees@hetnet.nl of 0164-610891.
Zaterdag 10 maart vanaf 10:00-15.00 uur. Verzamelen bij het kerkhof aan de Rijzendeweg. Indien mogelijk graag zelf materiaal meenemen, zoals een schoffel, hark of spa. Als we met allen de schouders eronder zetten, dan kan het hof van de oude Stompe Toren weer in alle luister bloeien.[l]

Strooiveld.