De zes lijsttrekkers van de politieke partijen gingen met elkaar in debat over een aantal thema's FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De zes lijsttrekkers van de politieke partijen gingen met elkaar in debat over een aantal thema's FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Rustig politiek debat in aanloop verkiezingen

HUIJBERGEN – De lijsttrekkers van de zes politieke partijen in de gemeente Woensdrecht hebben in MFC De Kloek in Huijbergen een politiek debat gevoerd. Tijdens dit debat gingen Manus Bolders van de VVD, Jeffrey van Agtmaal van het CDA, Thierry de Heer van D66 Zuidwesthoek, Wendy de Koning-Bogers van de PvdA, Hans de Waal van ABZ en Ludo Bolders van AKT in op diverse onderwerpen. En dat ging er vriendelijk aan toe.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Deze diverse onderwerpen betroffen onder meer leefbaarheid, zoals wonen en voorzieningen, het sociaal domein, verkeer en veiligheid, de industrie van Antwerpen en de kerncentrale van Doel en tot slot toerisme en recreatie. Over alle onderwerpen hadden de lijsttrekkers wel wat te melden, waarbij ze vooral hun partijpunten nog eens extra onder de aandacht brachten. Juist dit feit leidde bij enkele toehoorders tot wat onbegrip.

Toehoorders
De ongeveer 100 toehoorders bestonden grotendeels uit aanhangers van de politieke partijen, met daarnaast een handjevol ondernemers en nog eens een handjevol burgers. Het waren met name deze burgers die zich teleurgesteld voelden over de toon van het debat. Waar zij hadden gehoopt op een duidelijke visie en discussie voor de komende vier jaar, zodat de burgers hun keuze aan de hand van die informatie mede kunnen bepalen voor 21 maart, vonden zij het debat tam en een uitgebreide opsomming van de partijpunten. Daarbij waren de partijen vaak toch ook redelijk eensgezind.

Wonen
Op het vlak van wonen werd ingezet op een uitbreiding van het woningbouwprogramma, waarbij vooral gekeken moet worden naar huizen voor jong en oud (PvdA) en betaalbare woningen voor jongeren (D66 Zuidwesthoek) en waarbij de VVD ook nog keek naar mogelijkheden voor zelfbouw van koopwoningen voor jongeren op de woningmarkt. Volgens ABZ is er een achterstand op de woningbouwmarkt ontstaan door de crisis. Deze achterstand wordt nu ingelopen, waarbij de woonvisie gericht is op woningen voor eigenlijk alle doelgroepen. AKT ziet wel mogelijkheden voor erfpachtconstructies en de bouw van kleinere huizen tegen lagere kosten evenals de bouw van appartementen. Het CDA wil ook vooral kijken naar de behoefte van de burger. Alle partijen gaven ook aan open te staan voor zogenoemde meergeneratiewoningen, al wordt het initiatief daarvoor zeker bij de burger zelf neergelegd.

Voorzieningen
Als het gaat om het behoud van basisvoorzieningen zijn alle partijen eensgezind: wat er is, moet blijven, maar nieuwe initiatieven zijn welkom. AKT zag daarbij een HBO-opleiding wel zitten, maar dat werd afgeblazen door de andere partijen. Het verbeteren van het busvervoer was ook een heet hangijzer, maar gezien het succes van het Woensdrechtse initiatief om vervoer naar de kernen mogelijk te maken met een eigen busdienst, was dit initiatief iets wat wellicht uitbreiding naar andere kernen waard is.
Alle partijen stonden hier in ieder geval voor open. Binnen het sociaal domein willen alle partijen verder dat er meer aandacht en ruimte voor de cliëntondersteuners komt, evenals voor armoede binnen de gemeente, mantelzorg en de aanpak van laaggeletterdheid, iets waar 16% van de inwoners in Woensdrecht mee te maken heeft.
Qua verkeer en veiligheid uitten de partijen vooral hun zorgen over de drugscriminaliteit. Het vergroten van de verkeersveiligheid zou maatwerk per kern moeten zijn, waarbij de weg zo ingericht wordt dat handhaving ook echt mogelijk wordt. De kerncentrale van Doel leidde tot wat beroering: de ene partij zet in op sluiting (PvdA, D66, AKT), terwijl de andere partijen vooral inzetten op 'zo veilig mogelijk'. Toerisme en recreatie kunnen tot slot nog op een hoger niveau gebracht worden, waarbij meer naamsbekendheid in de regio kan helpen en vakantieparken weer naar hun core business terug zouden moeten. [l]