Foto Humphrey Hekhuizen
Foto Humphrey Hekhuizen Foto: Humphrey Hekhuizen

De ABZ blijft met 7 zetels de grootste partij

WOENSDRECHT - De gemeenteraadsverkiezingen hebben in Woensdrecht niet tot grote verschuivingen geleid. Het ABZ bleef met zeven zetels de grootste partij. Coalitiepartners VVD en CDA die afgelopen jaren beide drie zetels hadden, kwamen respectievelijk uit op twee en vier zetels. De oppositie bleef helemaal gelijk. Zowel het AKT, GroenLinks als D66 eindigden met twee zetels.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen waren in Woensdrecht moeilijk te missen. Waar in veel gemeenten het ouderwetse flyers en plaatsen van posters op de retour is, hielden de Woensdrechtse partijen vast aan de traditionele manier van campagne voeren. Er was bijna geen straat meer te vinden waarin geen posters waren geplaatst en de brievenbussen van de inwoners puilden uit. De partijen zetten alles op alles om de kiezers te informeren over hun verkiezingsprogramma en hen te overtuigen het bolletje bij hun partij in te kleuren op het stembiljet. Daar gaven op 21 maart ruim 8900 mensen gehoor aan. Daarmee bracht ruim 50 procent van de stemgerechtigden haar stem uit. De opkomst was vergelijkbaar met die van 2014.

Verkiezingsavond

De stembussen waren op elf locaties in de gemeente geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Toen de bussen 's avonds sloten kon het tellen van de stemmen beginnen en druppelde het gemeentehuis in Hoogerheide langzaam vol met politici en geïnteresseerden. Via een groot scherm werden de uitslagen van de stembureaus één voor één aan de aanwezigen gepresenteerd. Waar bij veel gemeenten rond middernacht de uitslag al bekend was, werd het in Woensdrecht werk tot in de kleine uurtjes. Doordat er bij één stembureau niet de juiste uitslag was doorgegeven, kon burgemeester Steven Adriaansen pas rond half 2 's nachts de voorlopige uitslag bekend maken. De grote winnaar van de avond was uiteindelijk de kersverse CDA-lijsttrekker Jeffrey van Agtmaal. Hij wist als het 'nieuwe' (Van Agtmaal is al wethouder) gezicht van het CDA een extra zetel binnen te halen. Dat terwijl de nieuwe lijsttrekker van de VVD, Manus Bolders, zijn partij een zetel zag verliezen. Dat was mogelijk het resultaat van het afscheid wat Martin Groffen na twaalf jaar wethouderschap nam. Hij stond als lijstduwer op de lijst van de VVD. Maar ondanks de winst voor het CDA, bleef de ABZ er met kop en schouders boven uit steken. De partij, die op de verkiezingsavond ook duidelijk het best vertegenwoordigd was, bleef stabiel zitten op zeven zetels. Een mooi resultaat voor huidig wethouder en lijsttrekker Hans de Waal. Hoewel De Waal zaterdag nog met hartproblemen in het ziekenhuis lag, kon hij woensdag wel aanwezig zijn bij de bekendmaking van de uitslag.

Voor oppositiepartijen Alle Kernen Troef, de PvdA en de D66 Zuidwesthoek veranderde de verkiezingen niet veel. Net als in 2014 haalde de partijen ieder twee zetels. Toch verandert de uitslag wel iets aan de zetelverdeling. Eén van de raadsleden van de PvdA maakte afgelopen periode namelijk de overstap naar coalitiepartij ABZ. Daardoor zat de partij uiteindelijk toch maar met één zetel in de raad. Dat zijn er komende periode dus weer twee.

Loting

Bij de bekendmaking van de uitgebrachte voorkeursstemmen, kwam er een bijzonder resultaat aan het licht. De nummer twee en drie van de AKT hadden ieder 118 stemmen gekregen. Maar omdat de partij maar 2 zetels had gehaald, moest een loting gaan bepalen welke kandidaat de plek zou krijgen. Een bijzonder moment, aangezien een dergelijke loting slechts in één andere Nederlandse gemeente nodig was. Toch werd het niet echt spannend toen burgemeester Adriaansen vrijdagochtend onder toeziend oog van de raad één van de twee balletjes uit de glazen kom haalde. De kandidaten, Henk van de Brug en John Mathijssen, hadden namelijk onderling al besloten wie de zetel zou krijgen. "Als ik in de raad ga zitten, moet ik mijn functie als cliëntondersteuner neerleggen", legde Henk van de Brug uit. "Als we drie zetels hadden gehaald, zou ik dat ervoor over hebben gehad. Maar nu we er maar twee hebben, mogen Bolders en Mathijssen die gewoon vullen. Uiteindelijk wil ik gewoon zoveel mogelijk mensen helpen. Dat lukt beter wanneer Mathijssen de tweede zetel vult, en ik cliëntondersteuner blijf."

'Ik wil zoveel
mogelijk mensen
helpen'

Dus ondanks het feit dat zijn naam uit de loting kwam, liet hij zijn zetel over aan Mathijssen. Hetzelfde gold voor voor Cees Jaspers van de PvdA. Hij wees zijn zetel net als Van de Brug af. Jeroen Beunk gaat in zijn plaats de raad in.[l]

De Woensdrechtse Gemeenteraad:

ABZ:
Lars van der Beek, Hans de Waal, René Adriaansen, Arjan Buijsen, Rainier Schuurbiers, Adri Gelten, Adri van Zweden-Timmermans

CDA:
Jeffrey van Agtmaal, Ad Pijnen, Marleen Michielsen-Goyvaerts, Eddy van Wezel

VVD:
Manus Bolders, Robbert-Jan Willeboordse

AKT:
Ludo Bolders, John Mathijssen

PvdA:
Wendy de Koning-Bogers, Jeroen Beunk

D66:
Thierry de Heer, Jeroen van der Ha

Sleepwet

Terwijl inwoners van Woensdrecht naar de stembus gingen voor de gemeenteraadsverkiezingen, mochten zij ook stemmen voor het raadgevend referendum over de sleepwet. In Woensdrecht stemde de meerderheid vóór de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Landelijk kreeg de tegenstem echter een nipte meerderheid.

Verkiezingen België

Op zondag 14 oktober 2018 trekt ook de Vlaamse kiezer naar de stembus om nieuwe gemeente- en provincieraadsleden te kiezen. In Antwerpen komen daar nog stadsdistrictsraden bij. Naar aanleiding hiervan heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) de officiële verkiezingswebsite 'www.vlaanderenkiest.be' gelanceerd. Ook de gemeentes zelf hebben speciale websitepagina's gemaakt over de verkiezingen. Inwoners van Kapellen kunnen bijvoorbeeld surfen naar www.kapellen.be en dan in het linkermenu kiezen voor 'verkiezingen'. Daar vind je onder andere informatie over wie er mogen stemmen, stemmen met volmacht of stemmen vanuit het buitenland.

Afbeelding