Cees van Liere, Martin Groffen en Herman Suykerbuyk FOTO GRENSPARK
Cees van Liere, Martin Groffen en Herman Suykerbuyk FOTO GRENSPARK Foto: Grenspark

Martin Groffen is nieuwe voorzitter van het Grenspark

GRENSPARK DE ZOOM KALMTHOUTSE HEIDE - Martin Groffen is de nieuwe voorzitter van het grenspark. De Puttenaar die de afgelopen twaalf jaar in het Woensdrechtse college van burgemeester en wethouders zat, volgt Cees van Liere op. Dat werd vorige week bekend gemaakt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Cees van Liere mocht zichzelf maar liefst zes jaar voorzitter van het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide noemen. Op 17 januari nam hij na deze mooie periode afscheid van zijn functie. Sindsdien was het park hard op zoek naar een nieuwe voorzitter die de komende jaren mee gaat werken aan de toekomst van het gebied. In de wandelgang werd de naam van Martin Groffen regelmatig genoemd. Groffen was in de afgelopen jaren onder andere wethouder van Grensoverschrijdende zaken en was ook lid van de Bijzondere Commissie van het Grenspark. De politicus van de VVD die twaalf jaar lang wethouder van de gemeente Woensdrecht was, liet al maanden geleden weten zich niet opnieuw herkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Daarmee zou zijn agenda dus 'leeg' zijn, wat de geruchten dat hij de nieuwe voorzitter zou worden van het Grenspark versterkte. Dat gerucht werd op donderdag 15 maart bevestigd, toen Groffen officieel gepresenteerd werd als nieuwe voorzitter.

Het Grenspark

Het Grenspark is een grandioos mooi grensoverschrijdend gebied van 6000 ha waar ook drie Vlaamse gemeenten bij betrokken zijn; Kalmthout, Essen en Stabroek. En waar naast diverse particulieren ook verschillende terreinbeherende organisaties actief zijn; Agentschap voor Natuur & Bos, Natuurmonumenten, Natuurpunt, Staatsbosbeheer en de Bosgroep. Met al deze partijen werkt het Grenspark als afstemmend en coördinerend middelpunt.

Het Grenspark is een gebied dat letterlijk ruimte biedt voor fraaie uitzichten maar ook voor zeer belangrijke natuurwaarden. En daardoor is het ook een gebied dat vele mensen weten te vinden. Het Grenspark verbindt die verschillende waarden, de diverse partijen, de soms uiteenlopende visies en vooral ook de mensen die er actief zijn. Veel gebeurt er achter de schermen maar duidelijk mag zijn dat zo'n gebied als het Grenspark geen vanzelfsprekendheid is. Het vergt inzet van al die mensen.

Samenwerking

Martin Groffen wil met al zijn kennis, met zijn bestuurlijke netwerk en met zijn grensoverschrijdende ervaring verder werken aan het samenwerken. Hij wil toezien op de continuïteit van deze organisatie, de belangen afwegen, de koers verder uitdragen en zeker ook blijvende betrokkenheid van de omgeving bij het Grenspark genereren.

Het Grenspark reageert verheugd op de benoeming van Groffen als nieuwe voorzitter. "We zijn blij met de komst van deze ervaren bestuurder en verwachten met Martin klaar te staan voor de opgaven die we ons in ons beleidsplan hebben voorgenomen."[l]

Groffen

Martin Groffen is 62 jaar, woont in Putte en kent het gebied ook als daadwerkelijk bewoner en gebruiker van het gebied. Hij treedt in het voetspoor van zijn voorgangers, de heren Cees van Liere, Herman Suykerbuyk en wijlen Paul Wagtmans.

Voorzitters

Sinds de oprichting van het Grenspark in 1999 heeft het park drie voorzitters gehad. De eerste voorzitter was Paul Wagtmans. Daarna volgden Herman Suykerbuyk en Cees van Liere. Groffen wordt de eerste Nederlander die de functie vervuld.

Het Grenspark is maar liefst 6000 ha en ligt in Nederland en België