Arie de Wit FOTO JOSE VAN DER WEGEN
Arie de Wit FOTO JOSE VAN DER WEGEN Foto: Jose van der Wegen

Arie de Wit is informateur van Woensdrecht

WOENSDRECHT – De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug ,de stemmen zijn geteld. In de gemeente Woensdrecht zijn geen grote verschuivingen zichtbaar bij de politieke partijen, maar dat betekent niet dat er geen gesprekken plaatsvinden voor een nieuw te vormen coalitie. Onder leiding van een informateur vinden daarom oriënterende gesprekken plaats. In de gemeente Woensdrecht is hiervoor een externe partij aangesteld, een oudgediende en daardoor in Woensdrecht geen onbekende, oud-gemeentesecretaris Arie de Wit.

DOOR JOSE VAN DER WEGEN

"Mijn opdracht is om samen met de politieke partijen gesprekken te voeren. Per partij praten we in klein comité, iedere partij heeft daarvoor een eigen groep samengesteld. De gesprekken duren per partij ongeveer een uur en we werken daarbij van grootste partij naar kleinste partij. De gesprekken beginnen dus met ABZ en dan werken we zo verder." Om 9.30 uur op zaterdag na de verkiezingen startten de eerste gesprekken. Zodoende is er aan het einde van de zaterdag al wel helderheid over de voorkeuren van de politieke partijen. "Volgende week zullen we dan verder praten met de partijen over hun eerste voorkeurscoalitie en mogelijk een tweede of derde voorkeur."

In de gesprekken kijkt de informateur naar de verkiezingsuitslag, maar ook naar de programma's van de diverse partijen. "Er ligt de komende jaren een belangrijke taak voor gemeenten in Nederland. Het is veruit de belangrijkste overheidslaag waar burgers mee te maken hebben. De komende jaren zullen er wetten gaan verdwijnen en vindt er net zoals in het sociaal domein een decentralisatie van taken plaats binnen bijvoorbeeld de omgevingswet. Dat vraagt veel van gemeenten en het is zaak daar nu al op voorbereid te zijn. Belangrijke speerpunten die in de verkiezingsprogramma's naar voren kwamen, zullen ook in de gesprekken aan bod komen. Te denken valt daarbij aan duurzaamheid, vergrijzing en krimp van de gemeente, het grijs en groen onderhoud, de voorzieningen in de dorpen en huisvesting. Dit zijn allemaal punten die aan de orde zullen komen. Uiteindelijk komen we dan tot de hoofdlijnen voor de komende vier jaar."

Voor Arie de Wit is zijn rol als informateur in Woensdrecht nieuw, al is hij dus geen onbekende hier. De politieke partijen hadden vooraf ook aangegeven een informateur te willen die kennis van de gemeente en de partijen heeft. Als oud-gemeentesecretaris van Woensdrecht beschikt de heer de Wit over die kennis en ervaring. Na de informatieronde zal de heer de Wit verslag uitbrengen van zijn bevindingen en begint de formatie van de nieuwe coalitie. Wie de formateur zal worden is nog niet bekend, maar in het verleden waren de informateur en formateur één en dezelfde persoon. In 2014 en 2010 vervulde Cees van Liere de taak van informateur en formateur en in 2006 was deze rol weggelegd voor Cor Bosman.