'Samenwerking Integrale Toegang kan beter'

WOENSDRECHT - Het gaat goed binnen de Integrale Toegang. Maar de samenwerking tussen de diverse partners in het sociaal domein kan nog verbeterd worden. Dat concludeert het college op basis van de evaluatie. Burgemeester en wethouders hebben akkoord gegeven voor de volgende stap in de doorontwikkeling.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Inwoners weten de toegang tot het sociaal domein aan De Kromstraat 4 in Hoogerheide goed te vinden en 79% van de bevraagde cliënten waardeert de ondersteuning die zij krijgen als (zeer) goed. Toch zijn er ook punten die nog sterk verbeterd kunnen worden. Verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek licht toe: "In de Integrale Toegang wordt door verschillende partijen samengewerkt. Voor de klant vormen we één punt voor vragen over Wmo, Jeugd en Participatie. Dit gaat goed maar achter de schermen werken we nog niet allemaal met dezelfde processen en systemen. De samenwerkende partners zijn uniform van mening dat we hier een slag in moeten maken om de dienstverlening aan onze inwoners verder te verbeteren."


Toekomstbeeld
Van der Beek: "We zouden vanaf het derde kwartaal van 2019 graag helemaal uniform werken. Mogelijk zelfs op een nieuwe plek die helemaal aansluit bij de weg die we inslaan. We kijken breed: ook voor de ondersteuning die vrijwilligersorganisaties bieden kan dit dé toegang zijn. Met welke vraag iemand ook binnenkomt en wie deze uiteindelijk ook oppakt, voor de klant willen we er als één organisatie voor staan."

Het plan van aanpak voor de doorontwikkeling is tot stand gekomen na overleg met inwoners, partners in de toegang, de raadswerkgroep en regionale partners. Ook de aanbevelingen uit de pilot Putte zijn hierin opgenomen. Hoewel Woensdrecht zoveel mogelijk afstemming zoekt met de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom blijft de toegang dicht bij de inwoners in de eigen gemeente bestaan, zo belooft de wethouder.[l]